Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kirgizsko: Začali sa prvé súdne procesy
Zdielať na
Zahraničie

Kirgizsko: Začali sa prvé súdne procesy

Zdroj: TASR/AP

Vraždy nezostanú nepotrestané, na juhu krajiny sa začali prvé súdne procesy za vraždy

V okolí mesta Džalalabat, ktoré bolo v uplynulých týždňoch centrom násilností, zatklo špeciálne policajné komando viacero mužov zo susedného Tadžikistanu.

Sú podozriví, že ako ostreľovači v službách vplyvných kirgizských drogových barónov sa podieľali na masakroch aj v meste Oš, uviedol v utorok pre agentúru Akipress predstaviteľ miestnych úradov v meste Biškek. Pri krvavých potýčkach zahynulo podľa nepotvrdených informácií približne 2000 osôb.

Tadžikistan požaduje vysvetlenie zatknutia svojich občanov. Ak sa nepotvrdia obvinenia z nájomnej vraždy, očakáva oficiálne ospravedlnenie, uviedol hovorca vlády v Dušanbe.

Tisíce uzbeckých utečencov sa medzitým vrátili do svojich zničených domovov. Veľa z nich odmieta dočasnou vládou naplánované referendum o novej ústave. "Stratili sme svoj majetok a nemáme teraz záujem o novú ústavu," citovala agentúra DPA jedného z utečencov.

Podpredseda dočasnej vlády Omurbek Tekebajev zdôraznil, že vláda v Biškeku trvá na referende naplánovanom na túto nedeľu. Odmietnutie by podľa jeho slov destabilizovalo krajinu.

Rusko opakovanie odmietlo požiadavku Kirgizska o vojenskú podporu. Krajina sa musí najprv sama vyrovnať s následkami etnických nepokojov medzi Kirgizmi a príslušníkmi uzbeckej menšiny, vyhlásil minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Moskva je však podľa jeho slov pripravená poskytnúť technickú pomoc.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy