Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
494. deň na Ukrajine: Kyjev čelil ďalšiemu útoku, vagnerovci dostali miliardy rubľov
Zdielať na

494. deň na Ukrajine: Kyjev čelil ďalšiemu útoku, vagnerovci dostali miliardy rubľov

KYJEV / Ukrajinské hlavné mesto Kyjev čelilo ďalšiemu ruskému útoku. Protivzdušnej obrane sa však podľa informácií ukrajinských úradov podarilo zostreliť všetky drony. Útoky hlásili tiež z Mykolajivskej a Záporožskej oblasti. Ruské jednotky opäť ostreľovali obytnú oblasť v Chersone. Rakety zasiahli výškovú obytnú budovu, lekáreň aj reštauráciu. Ruské ostreľovanie mesta si od piatka vyžiadalo dvoch mŕtvych a viacero zranených civilistov.

​Kyjev čelil ďalšiemu ruskému útoku, všetky drony zostrelil, tvrdí

Kyjev v noci čelil ďalšiemu ruskému útoku. Nasadená bola protivzdušná obrana, ktorej sa podarilo zostreliť všetky drony, uviedli tunajšie úrady. Útoky hlásili tiež úrady v Mykolajivskej a Záporožskej oblasti, uviedla agentúra Ukrinform. Protiletecký poplach platil aj v ďalších častiach východoeurópskej krajiny.

Svedok agentúry Reuters uviedol, že v Kyjeve počul výbuchy, ktoré pripomínali zásahy cieľov protivzdušnou obranou. "Ďalší nepriateľský útok na Kyjev," uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. "V tejto chvíli nie sú informácie o možných obetiach alebo škodách," dodal vo vyjadrení na sociálnej sieti. Išlo o prvý útok bezpilotnými lietadlami na ukrajinskú metropolu za 12 dní. Trosky zostrelených dronov poškodili tri domy a zranili jedného človeka, uviedol náčelník oblastnej vojenskej správy Ruslan Kravčenko. Ukrajinská protivzdušná obrana počas noci zostrelila všetkých osem dronov Šáhed a tri strely s plochou dráhou letu Kalibr, napísal server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na hovorcu letectva Jurija Ihnaťa. Výbuchy sa podľa Ukrinformu ozývali tiež v Mykolajivskej oblasti. Aj tu a tiež v Záporožskej oblasti bola nasadená protivzdušná obrana.

Vagnerovci podľa ruského propagandistu od štátu dostali vyše 860 miliárd rubľov

Ruská Vagnerova súkromná vojenská spoločnosť získala na štátnych zákazkách takmer 860 miliárd rubľov (asi 8 miliárd eur), vyhlásil moderátor spájaný s ruskou propagandou Dmitrij Kiseljov vo vysielaní ruskej štátnej televízie Rossija 1. Nepriblížil ale, odkiaľ informáciu má ani o akom časovom období hovorí, poznamenal portál Meduza.

"Súkromná Vagnerova vojenská spoločnosť založená Jevgenijom Prigožinom dostala v rámci zmlúv uzatvorených so štátom viac ako 858 miliárd rubľov," citovala Kiseljova ruská agentúra RIA Novosti. Tiež prezident Vladimir Putin po vzbure vagnerovcov z minulého víkendu uviedol, že žoldnierov platil štát, hovoril ale o sume 86 miliárd rubľov (asi 888 miliónov eur) od vlaňajšieho do tohtoročného mája z ruského rozpočtu. Ďalších 110 miliónov rubľov podľa Putina ruský štát vyčlenil na "výplaty poistenia", čo sú podľa médií príspevky rodinám zosnulých vagnerovcov. Predtým Moskva opakovane tvrdila, že Vagnerova súkromná vojenská spoločnosť nie je so štátom nijako prepojená. Putin dokonca podľa serveru Meduza v januári roku 2020 priamo povedal, že vagnerovci peniaze z ruského rozpočtu nedostávajú.

Šéf CIA: Ozbrojená vzbura ukazuje škody, ktoré Putin spôsobil Rusku

Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns v sobotu uviedol, že ozbrojená vzbura lídra žoldnierov Jevgenija Prigožina bola výzvou pre ruský štát, ktorá ukázala korozívny účinok vojny prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters. Putin tento týždeň poďakoval armáde a bezpečnostným zložkám za to, že odvrátili niečo, čo podľa jeho slov mohlo prerásť do občianskej vojny. Vzburu prirovnal k chaosu, ktorý Rusko uvrhol do dvoch revolúcií v roku 1917.

Prigožin mesiace otvorene kritizoval najvyšších ruských vojenských predstaviteľov, pričom používal rôzne hrubé slová, čo šokovalo popredných predstaviteľov Ruska, no Putin na to verejne nereagoval, píše Reuters. Burns, ktorý v rokoch 2005 – 2008 pôsobil ako veľvyslanec USA v Moskve, označil už spustenie vojny proti Ukrajine za strategickú chybu Ruska, ktorá odhalila jeho vojenskú slabosť a poškodila ruskú ekonomiku na celé roky. Nespokojnosť s vojnou v Rusku vytvára podľa Burnsa výnimočnú príležitosť verbovať špiónov. "Naskytne sa len raz za generáciu a my (v CIA) ju nemienime premárniť," vyhlásil.

Moderná klinika pri Ľvove pomáha ľuďom, ktorí kvôli vojne prišli o končatiny

Súvisiace články

Najčítanejšie správy