Skoro jasno
16°
Bratislava
Monika
7.5.2024
493. deň na Ukrajine: Sánchezova návšteva Kyjeva je mimoriadne symbolická, uviedol Zelenskyj
Zdielať na

493. deň na Ukrajine: Sánchezova návšteva Kyjeva je mimoriadne symbolická, uviedol Zelenskyj

KYJEV / Vláda Spojených štátov v súčasnosti nemá dôveryhodné informácie o tom, kde sa aktuálne nachádza šéf súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny. Predseda španielskej vlády Pedro Sánchez pricestoval v sobotu na Ukrajinu. Ukrajinská armáda si podľa novej správy britskej vojenskej rozviedky vytvorila predmostie na Ruskom okupovanom východnom brehu rieky Dneper. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil sobotňajšiu návštevu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za "mimoriadne symbolickú".

USA nevedia s istotou potvrdiť, kde sa momentálne nachádza Prigožin

Vláda Spojených štátov v súčasnosti nemá dôveryhodné informácie o tom, kde sa aktuálne nachádza šéf súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, ktorý sa so svojimi bojovníkmi pokúsil o zvrhnutie velenia ruskej armády. V noci na sobotu to uviedol hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. TASR správu prevzala z televízie CNN. "Nedisponujeme dostatočne spoľahlivými informáciami na to, aby sme mohli potvrdiť, kde (Prigožin a jeho bojovníci) momentálne sú," vyhlásil Kirby. Dodal, že podľa informácií Pentagonu by sa niektorí vagnerovci mohli nachádzať na Ukrajine, no "nie je jasné, koľko ich je ani čo tam robia".

Na Ukrajinu pricestoval španielsky premiér Sánchez

Predseda španielskej vlády Pedro Sánchez pricestoval v sobotu na Ukrajinu - v deň, keď sa jeho krajina ujala rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ. V Kyjeve sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian. "Už v Kyjeve. Chcel som, aby prvé rokovanie v rámci španielskeho predsedníctva v Rade Európskej únie bolo na Ukrajine so Zelenským," napísal Sánchez na svojom oficiálnom účte na Twitteri s tým, že vyjadrí Ukrajine "európsku solidaritu".

Británia: Ukrajinská armáda vytvorila predmostie na východnom brehu rieky Dneper

Ukrajinská armáda si podľa novej správy britskej vojenskej rozviedky vytvorila predmostie na Ruskom okupovanom východnom brehu rieky Dneper na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Ukrajinci už približne týždeň presúvajú svoje jednotky na východný breh rieky v blízkosti zničeného Antonovského mosta pri meste Cherson, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe.

Zelenskyj: Sánchezova návšteva Kyjeva je mimoriadne symbolická

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil sobotňajšiu návštevu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v Kyjeve pri príležitosti začiatku predsedníctva jeho krajiny v Rade EÚ za "mimoriadne symbolickú". TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Ďakujem za vašu dôležitú návštevu a podporu našich ľudí! Je mimoriadne symbolické, že táto návšteva sa koná hneď v prvý deň španielskeho predsedníctva v EÚ," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti. Španielsko v sobotu prebralo rotujúce polročné predsedníctvo v Rade EÚ. 

Sánchez v Kyjeve: EÚ jasne podporuje integračné úsilie Ukrajiny

Predseda španielskej vlády Pedro Sánchez uviedol, že jeho sobotňajšia návšteva Kyjeva v prvý deň predsedníctva jeho krajiny v Rade EÚ ukazuje "jednoznačný" záväzok Európskej únie voči snahe Ukrajiny vstúpiť do EÚ. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Čo sa týka perspektívy vstupu Ukrajiny do EÚ, moja prítomnosť tu v prvý deň šesťmesačného predsedníctva dokazuje v tomto smere jasný a jednoznačný politický záväzok zo strany inštitúcií (EÚ)," povedal Sánchez na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve.

USA: Šéf CIA tajne navštívil Ukrajinu

Riaditeľ CIA William Burns sa nedávno na Ukrajine stretol s kolegami zo spravodajských služieb a prezidentom Volodymyrom Zelenským. Agentúre AFP to v piatok potvrdil americký predstaviteľ, informuje TASR. Burns "cestoval na Ukrajinu tak, ako to robil pravidelne od začiatku nedávnej ruskej agresie pred viac ako rokom," uviedol americký predstaviteľ. Informácie o návšteve neboli v čase jej uskutočnenia zverejnené. Burns počas stretnutí opätovne potvrdil "záväzok USA zdieľať spravodajské informácie s cieľom pomôcť Ukrajine brániť sa pred ruskou agresiou", uviedol americký predstaviteľ.

Zelenskyj:Je dôležité, aby Ukrajina dostala na summite NATO pozvánku do Aliancie

Je dôležité, aby Ukrajina dostala na summite NATO v litovskom Vilniuse pozvánku na vstup do Aliancie po konci vojny, vyhlásil v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Na summite vo Vilniuse potrebujeme veľmi jasný a pochopiteľný signál, že Ukrajina sa po vojne môže stať rovnocenným členom NATO," uviedol Zelenskyj pre novinárov počas návštevy španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. "Táto pozvánka do Aliancie je prvý, veľmi praktický krok, ktorý bude pre nás dôležitý," uviedol ukrajinský prezident.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy