Polojasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Pozor dovolenkári: V Chorvátsku je zákaz nedeľného predaja realitou
Zdielať na

Pozor dovolenkári: V Chorvátsku je zákaz nedeľného predaja realitou

ZÁHREB / U nás sa o ňom roky len hovorí, no v Chorvátsku sa stane už o niekoľko dní realitou. 1. júla v Chorvátsku začne platiť zákaz nedeľného predaja. Priamo na mieste sme preto zisťovali, ako sa tento krok odrazí na komforte státisícov turistov smerujúcich na letnú dovolenku pri Jadrane.

Počas nedieľ a sviatkov by mala v Chorvátsku väčšina obchodov zostať zatvorená. Kritici ale toto nariadenie nepovažujú za univerzálny liek na zdravie tunajších rodín. "Môžeme namietať, prečo by sa mal takýto zákaz týkať len maloobchodu a nie aj iných služieb, reštaurácií, posilňovní, prípadne fabrík," uviedol analytik INESS Martin Vlachynský. Zdá sa preto, že tento zákon prijali v podobe, ktorá nepomôže, no zároveň ani neublíži nikomu.

Výnimky totiž dostanú obchody na autobusových, vlakových či čerpacích staniciach, v kempoch, hoteloch a nemocniciach. Ostatní si zase môžu vybrať 16 nedieľ v roku, keď budú môcť mať otvorené. Zákaz by nemal platiť ani pre trhy a rodinné farmy. Slovenskí dovolenkári sa tak nemusia báť žiadnych obmedzení. "Všetci tu žijú z turizmu a závisia od hlavnej sezóny. V zime by to možno dávalo väčší zmysel," vyjadril sa Ivo Mravičić z chorvátskeho turistického úradu v Tučepi. 

Mnohí ale, vzhľadom na množstvo výnimiek, pochybujú aj o tom. "Samozrejme, podrývajú ten hlavný argument, že je to kvôli rodine. Ak by to tak bolo, tak by tam predsa žiadne výnimky nemali miesto," dodal Vlachynský. Aj preto si domáci nevedia predstaviť, že by v nedeľu zostali zatvorené aj veľké nákupné reťazce. "Jeden, dva alebo tri fungovať budú, ale všetky naraz určite nezatvoria," povedal Mravičić. Mnohí podnikatelia sa obávajú ekonomických strát a varujú pred prepúšťaním. Či sa tak stane, ukáže až prax.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy