Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V Afganistane našli obrovské ložiská nerastných surovín
Zdielať na

V Afganistane našli obrovské ložiská nerastných surovín

Zdroj: Army's Soldiers Media Center (SMC)/Ilustračné

Američania tvrdia, že krajina by sa mohla stať "Saudskou Arábiou lítia".

Doteraz neznáme ložiská - vrátane veľkých žíl  železnej rudy, medi, kobaltu, zlata a úzkoprofilových priemyselných kovov, ako je lítium - sú podľa amerických predstaviteľov tak rozsiahle a obsahujú toľko minerálnych látok, ktoré sú potrebné pre moderný priemysel, že by sa Afganistan mohol premeniť na jednu z najvýznamnejších ťažobných oblastí na svete.

V internej informácii Pentagónu sa napríklad píše, že Afganistan by sa mohol stať "Saudskou Arábiou lítia," ktoré je kľúčovou surovinou pre výrobu batérií do notebookov a mobilných zariadení BlackBerry.

O neznámom nerastnom bohatstve bola už informovaná afganská vláda a prezident Hamíd Karzaj, uviedol NYT.

Aj keď rozvoj baníctva by mohol trvať mnoho rokov, ťažobný potenciál je podľa Američanov tak veľký, že by mohol prilákať investície ešte predtým, ako by bane boli ziskové. Navyše by poskytli pracovné príležitosti v krajine, ktorá je najväčším producentom ópia a narkotík na svete a jej HDP je len 12 miliárd dolárov.

Američania si však tiež uvedomujú, že nové objavy môžu byť dvojsečná zbraň. Novo nadobudnuté nerastné bohatstvo by zrejme viedlo povstalcov z Talibanu k ešte intenzívnejšiemu úsiliu získať kontrolu nad krajinou. Všadeprítomná korupcia by sa mohla ďalej rozšíriť. Hrozili by nekonečné boje medzi ústrednou vládou v Kábule a provinčnými a kmeňovými vodcami v oblastiach bohatých na nerasty.

Ďalšou komplikáciou je, že Afganistan nikdy nemal rozvinutý ťažký priemysel a preto absentuje ochrana životného prostredia. "Veľkou otázkou je, či sa to môže rozvíjať zodpovedným spôsobom, spôsobom, ktorý je ekologicky a sociálne zodpovedný," povedal sa Paul A. Brinkley, vedúci objaviteľského tímu Pentagónu. "Nikto nevie, ako to bude fungovať," dodal.

Najčítanejšie správy