Polojasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Najmenej 21 ľudí sa zranilo po zrážke vlaku s nákladným autom
Zdielať na

Najmenej 21 ľudí sa zranilo po zrážke vlaku s nákladným autom

PRAHA / Na železničnom priecestí v Stráži nad Nisou pri Liberci sa v stredu, 21. júna, zrazil osobný vlak s prívesom nákladného auta, na ktorom bol bager. Vo vlaku cestovalo 65 ľudí, z toho 21 utrpelo zranenia.

U deviatich z nich je stredne ťažké. Nepotvrdili sa pôvodné informácie o ťažko ranených. Liberecká nemocnica kvôli väčšiemu počtu zranených vyhlásila traumaplán najnižšieho stupňa. Celkové škody vyčíslila inšpekcia na 1,6 milióna korún.

Nehoda sa stala okolo 13:50 na železničnej trati z Liberca na Frýdlant, s nákladným autom sa stretol vlak idúci z Jindřichovíc pod Smrekom do Liberca. "Nehoda sa stala na železničnom priecestí zabezpečenom svetelnou výstražnou signalizáciou bez závor," doplnil hovorca Drážnej inšpekcie Martin Drápal. Najväčšia škoda je podľa neho na vlaku - milión českých korún, na pol milióna vyčíslili poškodenie trate a na 100-tisíc českých korún odhadli škody na aute. České dráhy na svojom webe uviedli, že v obmedzenom rozsahu zaviedli náhradnú kyvadlovú autobusovú dopravu.

"Kriminálna polícia v tejto súvislosti už začala úkony trestného konania pre dôvodné podozrenie zo spáchania prečinu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti," uviedla regionálna hovorkyňa polície Ivana Baláková. Polícia zisťuje, ako k nehode došlo. "Ako sa mohlo stať, že osobný vlak, idúci v smere z Frýdlantu na Liberec, našiel na prejazde do prívesu prechádzajúceho nákladného vozidla. V tejto súvislosti nás bude zaujímať, či bolo signalizačné zariadenie prejazdu v inkriminovanom čase v činnosti," doplnila Baláková.

Osobný vlak bol podľa policajnej hovorkyne plne obsadený, cestovalo v ňom 65 ľudí, z toho 19 bolo žiakov 4. triedy jednej základnej školy. "Dve z detí previezli zdravotníci sanitou do nemocnice, mali by utrpieť azda len ľahšie poranenia," dodala Baláková. Jedna z cestujúcich ČTK povedala, že rušňovodič stihol tesne pred zrážkou z kabíny utiecť.

Zranených bolo podľa krajského hovorcu záchrannej služby Michaela Georgieva 21. "Z toho deväť osôb utrpelo stredne ťažké poranenia. Všetci boli pri vedomí a s našimi posádkami komunikovali. Všetkých zranených sme previezli do libereckej nemocnice. Išlo o pomliaždeniny a otrasy mozgu, my sme na mieste nemali žiadneho pacienta s život ohrozujúcim stavom," dodal Georgiev. Na mieste podľa neho pracovali aj psychointervenčné tímy, ktoré sa postarali o účastníkov nehody.

Nemocnica kvôli väčšiemu počtu zranených vyhlásila prvú z troch stupňov traumaplánu. "Všetko zvládame v rámci našich kapacít," povedal ČTK hovorca nemocnice Václav Řičář. Na mieste nehody zasahovali aj hasiči. "Po príchode na miesto udalosti hasiči zaistili miesto dopravnej nehody a vykonali protipožiarne opatrenia. Nezranené osoby boli prevezené evakuačnými autobusmi do Liberca," uviedli na twitteri.

Okolnosti nehody vyšetruje okrem polície aj Drážna inšpekcia a Správa železníc. Podľa hovorkyne správy železníc Nely Friebovej by premávka na trati mohla byť obnovená pod skončením vyšetrovania a odťahovania vlaku zrejme vo večerných hodinách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy