Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Izrael zasiahne aj proti ďalšej humanitárnej lodi
Zdielať na

Izrael zasiahne aj proti ďalšej humanitárnej lodi

Pri zásahu izraelských kománd zahynulo deväť propalestínskych aktivistov.

Poprel tak možnosť, že sa izraelskí vojaci obávajú ďalšej konfrontácie po pondelkovom krvavom obsadení tureckej lode, ktorá smerovala k pobrežiu pásma Gazy. Pri zásahu izraelských kománd zahynulo deväť propalestínskych aktivistov.

Izraelský rozhlas informoval, že loď MV Rachel Corrie dorazí do vôd Gazy v stredu. Hnutie Slobodná Gaza, ktoré je proti izraelskej blokáde pásma Gazy, kúpilo obchodnú loď Rachel Corrie ako súčasť humanitárnej flotily.

Nemenovaný poručík izraelského námorníctva pre armádny rozhlas povedal, že očakáva ľahké obsadenie lode. "Ako jednotka to skúmame a prevedieme profesionálne vyšetrovanie, aby sme došli k záverom," povedal v súvislosti s pondelkovým zásahom jeho jednotky proti tureckej lodi. "A budeme pripravení aj na Rachel Corrie," dodal.

TASR/AP

Členovia Bezpečnostnej rady OSN odsúdili izraelský zásah

Bezpečnostná rada OSN sa v pondelok na mimoriadnom zasadnutí zaoberala zásahom izraelského komanda proti lodiam vezúcim humanitárnu pomoc pre blokované pásmo Gazy, pri ktorom zahynulo najmenej deväť aktivistov.

Palestínčania a arabské krajiny na zasadnutí žiadali odsúdenie zásahu radou a nezávislé vyšetrovanie prípadu. Podporilo ich viacero členov BR OSN vrátane Turecka tiež v požiadavke, aby Izrael zrušil blokádu Gazy, okamžite prepustil lode a aktivistov a umožnil im doručiť tovar do palestínskeho pobrežného pásma.

Námestník generálneho tajomníka OSN Oscar Fernandez-Taranco rade povedal, že krviprelievaniu z pondelkového rána bolo možné zabrániť, ak by Izrael poslúchol "opakované výzvy na ukončenie kontraproduktívnej a neprijateľnej blokády Gazy".

Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu označil zásah izraelských síl za "banditstvo a pirátstvo" v medzinárodných vodách a "vraždu vykonanú štátom". Apeloval na BR OSN, aby schválila predsednícke vyhlásenie predložené Tureckom. Podľa izraelského zdroja tvorili väčšinu obetí zásahu Turci.

Palestínsky pozorovateľ pri OSN Rijád Mansúr označil útok na neozbrojených civilistov na palube zahraničných lodí v medzinárodných vodách za "vojnový zločin" s tým, že "takéto flotily budú jedna po druhej prichádzať, pokým nebude ukončená nemorálna blokáda a utrpenie našich ľudí".

Zástupca izraelského veľvyslanca Daniel Carmon postup svojej krajiny obhajoval: "Táto flotila určite nebola na humanitárnej misii," vyhlásil s tým, že aktivisti chceli provokovať Izrael. Preto aj odmietli ponuku doručiť humanitárnu pomoc do Gazy po zemi. "Okrem toho nie je v Gaze humanitárna kríza," dodal. Zásah bol podľa neho "preventívnym opatrením" s cieľom zabrániť nelegálnemu pokusu o prelomenie blokády. Výsledok označil za "tragický a poľutovaniahodný".

USA vyjadrili "hlboké znepokojenie" nad incidentom, spochybnili však tiež postup aktivistov. Sú lepšie spôsoby ako dodať humanitárnu pomoc do pásma Gazy, uviedol zástupca amerického veľvyslanca Alejandro Wolff. Britský veľvyslanec Mark Lyall Grant žiadal Izrael o vysvetlenie obetí na životoch. Dráma v Stredozemnom mori nie je podľa neho izolovaným prípadom, skôr zatiaľ najjasnejšie ukazuje, že Izrael musí upustiť od blokády.

Libanonský veľvyslanec Nawaf Salám, predseda BR OSN v máji, zvolal mimoriadne zasadnutie z iniciatívy Turecka, aj keď ústredie svetovej organizácie bolo vzhľadom na sviatok v USA v pondelok oficiálne zatvorené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy