Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Izrael zaútočil na flotilu lodí s humanitárnou pomocou
Zdielať na

Izrael zaútočil na flotilu lodí s humanitárnou pomocou

Zahynulo asi 15 ľudí

Stovky aktivistov na šiestich plavidlách chceli prelomiť izraelskú blokádu palestínskej Gazy. Konvoj vedený tureckou loďou vyplával do Gazy v nedeľu z cyperskej Larnaky.

Izraelská armáda vyhlásila, že šesť lodí obsadila, pričom vojaci počas zásahu čelili fyzickému odporu vrátane ostrej streľby.

Izrael predtým varoval lode pred vstupom do jeho teritoriálnych vôd. Útok zdôvodnil tým, že lode vzbudili podozrenie, pretože posádky odmietli vpustiť na palubu vojakov, ktorí chceli hľadať zbrane. Organizátorom armáda údajne ponúkla alternatívy, napríklad dopravenie nákladu cez pozemné hranice, tí to však odmietli.

Turecká diplomacia už vyjadrila ostrý protest voči vojenskej akcii a predvolala si izraelského veľvyslanca. "(Zadržanie konvoja) je neprijateľné... Izrael bude musieť niesť následky za toto konanie," uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Ako prvý sa za izraelskú vládu vyjadril k celej veci minister obchodu a priemyslu Benjamin Ben-Eliezer. "Obrázky určite nie sú príjemné. Môžem len vyjadriť ľútosť nad všetkými obeťami," povedal pre izraelský Armádny rozhlas.

Dopravenie 10.000 ton humanitárnej pomoci na lodiach organizovalo Hnutie Slobodná Gaza. Jej hovorkyňa najprv hovorila o dvoch obetiach.

"Dvaja ľudia boli zabití na palube tureckej lode a 30 alebo viac bolo zranených," uviedla Mary Hughes Thompsonová z Hnutia Slobodná Gaza. "Pokiaľ vieme, výsadkové jednotky izraelskej armády vpadli na loď z helikoptér a obsadili ju."

Izraelská televízna stanica Channel 10 informovala o desiatich mŕtvych, potom ich počet zvýšila na 14 až 16.

Podľa panarabskej televíznej stanice al-Džazíra a tureckej NTV zaútočili Izraelčania na tureckú loď Mavi Marmara s ostrou muníciou v medzinárodných vodách.

Štátna príslušnosť zabitých aktivistov nie je známa. Napadnuté plavidlo Mavi Marmara však malo na palube ľudí rôznych národností, nielen Turkov.

Flotila vyrazila v nedeľu z cyperského prístavu Larnaka a dnes ráno plánovala priplávať k pobrežiu pásma Gazy. Organizátori sa však v noci nadnes rozhodli zmeniť kurz, aby sa vyhli konfrontácii s izraelskou armádou. Chceli tak získať čas a do prístavu v Gaze vplávať počas dňa, informoval redaktor al-Džazíry, nachádzajúci sa na jednej z lodí.

Izraelská armáda pred útokom vyzvala aktivistov prostredníctvom megafónov, aby sa identifikovali.

Najčítanejšie správy