Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Klaus možno nepoverí zostavením vlády víťaza
Zdielať na
Zahraničie

Klaus možno nepoverí zostavením vlády víťaza

Zdroj: TASR/Thierry Charlier

Klaus po voľbách možno nepoverí zostavením vlády automaticky víťaza volieb

Tento postup Klaus už v minulosti uplatnil, napríklad v prípade lídra ČSSD Stanislava Grossa. Po minulých voľbách v júni 2006, ktoré priniesli pat v podobe rovného rozdelenia mandátov medzi ľavicové a stredopravé strany, však prezident od šéfa víťaznej ODS Mirka Topolánka podpisy väčšiny poslancov nevyžadoval. A nežiadal ich dokonca ani po tom, keď prvá Topolánková vláda bezprecedentne dôveru Poslaneckej snemovne nezískala a Topolánka poveril zostavením vlády ešte raz.

V Česku sa ešte nikdy nestalo, aby vládu po voľbách zostavoval niekto iný než predseda víťaznej strany. "Možno očakávať, že prezident ako prvého príjme na (Pražskom) hrade víťaza volieb. Ale predsedom vlády by bol menovaný ten, kto by prišiel s nejakým životaschopným projektom a dohodou, ktorá má šancu získať podporu Snemovne," citoval Jakla internetový denník Parlamentní listy s tým, že tento postup by mal zlepšiť vyhliadky na vznik stabilnej vlády, ale mohol by byť aj spôsobom obrany proti vzniku vlády s podporou KSČM.

Po voľbách pred štyrmi rokmi prezident Klaus opakovane tlačil na politické strany, najmä ODS a ČSSD, aby sa napriek programovým nezhodám pokúsili o vznik veľkej vládnej koalície. Tá mohla mať v oboch komorách dokonca ústavnú väčšinu. V ODS ani v ČSSD však táto myšlienka nenašla výraznejšiu podporu.

Veľkú koalíciu medzi ČSSD a ODS strany odmietali aj pred týmito voľbami, ale téma politikov evidentne zamestnávala. Napríklad nová pravicová strana TOP 09 opakovane prišla s obvinením, že v ČSSD a ODS sa povolebná veľká koalícia plánuje.

Podľa zdrojov internetovej verzie denníka Právo došlo v sociálnej demokracii dokonca k sporu, pretože pražský volebný líder ČSSD a úradujúci minister vnútra Martin Pecina naznačoval, že by sa mohol stať premiérom takejto koaličnej vlády. Pecina, ktorý zatiaľ nie je členom ODS, dokonca údajne pripustil, že by mal ambície stať sa aj predsedom ČSSD.

Šéf socialistov Jiří Paroubek následne Pecinu podľa zdrojov denníka dôrazne varoval. Na verejnosti sa to prejavilo tým, že ho Paroubek nezaradil medzi členov svojho vládneho tímu. Predseda socialistov to následne vysvetlil tak, že od Pecinu očakáva, aby v Prahe zaistil víťazstvo ČSSD nad ODS. V hlavnom meste však socialisti nad občianskymi demokratmi ešte nikdy nezvíťazili.     

Zdielať na

Najčítanejšie správy