Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
458. deň na Ukrajine: Ukrajinská rozviedka priznala svoju úlohu pri útoku na krymský most
Zdielať na

458. deň na Ukrajine: Ukrajinská rozviedka priznala svoju úlohu pri útoku na krymský most

KYJEV / Ukrajina je pripravená začať protiofenzívu proti ruským silám, ktoré po minuloročnej invázii obsadili východ krajiny. Povedal to tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov s tým, že ofenzíva sa môže začať kedykoľvek. V podobnom duchu sa vyjadril aj veliteľ ukrajinských vojsk Zalužnyj, podľa ktorého nastal čas vrátiť Ukrajine, čo jej patrí. Bezpilotné lietadlá útočili v ruskej Psovskej oblasti pri bieloruských hraniciach. Výbuch tam zničil administratívnu budovu, patriacu k ropovodu. Nikto sa nezranil. Ďalšie dva drony zasiahli ropné zariadenia aj v susednej Tverskej oblasti, asi 100 kilometrov od bieloruských hraníc.

​Ukrajinská rozviedka priznala svoju úlohu pri útoku na krymský most

Sedem mesiacov po výbuchu, ktorý vážne poškodil Kerčský most spájajúci Rusko s okupovaným Krymom, riaditeľ ukrajinskej tajnej služby (SBU) Vasyľ Maľuk potvrdil účasť Kyjeva, keď uviedol, že SBU prijala "určité opatrenia" na "odrezanie" tejto pre Rusko dôležitej logistickej trasy. "V súlade s medzinárodným právom a zvyklosťami a tradíciami vedenia vojny i vzhľadom na to, že išlo o logistickú trasu, ktorú sme boli povinní odrezať nepriateľovi, boli vykonané určité opatrenia. Podrobnosti ale nepoviem," povedal Maľuk. K výbuchu na Kerčskom moste spájajúcom Krasnodarský kraj a Ruskom nezákonne anektovaný Krym došlo 8. októbra 2022 - deň po 70. narodeninách ruského prezidenta Vladimira Putina.

Na moste vtedy vybuchol kamión a následne sa vznietili palivové nádrže na železničnej časti mosta. Časť mostovky pre autá sa zrútila. Podľa oficiálnych údajov zahynuli štyria ľudia. Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) začal v tejto veci trestné stíhanie pre podozrenie, že šlo o teroristický útok. Ruské orgány označili za pôvodcu výbuchu ukrajinské tajné služby a zadržali aj viac ako 20 ruských občanov podozrivých z účasti na tomto trestnom čine. Kyjev obvinenia o zodpovednosti za výbuch na Kerčskom moste poprel. Maľuk ale vlani v decembri naznačil, že SBU s ním mohla mať niečo spoločné.

V najnovšom rozhovore poskytnutom ukrajinskému novinárovi Dmytrovi Komarovovi a zverejnenom na platforme YouTube Maľuk tiež informoval, že po tom, ako Rusko pred viac ako 15 mesiacmi rozpútalo vojnu voči Ukrajine, tajná služba SBU vytvorila špeciálnu jednotku s úlohou páchať na ukrajinskom území sabotáže proti ruskému nepriateľovi. Doplnil, že súčasťou takejto špeciálnej operácie SBU uskutočnenej spolu s ukrajinskými ozbrojenými silami boli aj útoky dronov na vojnové lode ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopoľskom zálive z októbra minulého roku.

Rusko musia opustiť stovky nemeckých štátnych zamestnancov a učiteľov

Stovky nemeckých štátnych zamestnancov vrátane učiteľov a pracovníkov kultúrnych inštitúcií budú musieť na žiadosť Moskvy opustiť územie Ruska. V sobotu, 27. mája, to uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Ruský rezort diplomacie sa v apríli rozhodol od začiatku júna obmedziť počet diplomatického personálu a zamestnancov nemeckých inštitúcií v Rusku vrátane tamojšieho Goetheho inštitútu či súkromnej nemeckej školy v Moskve. Ide o odvetné opatrenie v reakcii na rozhodnutie Berlína vyhostiť niekoľkých ruských diplomatov. "Je to jednostranné, neoprávnené a nepochopiteľné rozhodnutie," uviedlo na margo kroku Ruska nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung ide o "vyhlásenie diplomatickej vojny zo strany Moskvy".

Nemecko – v minulosti blízky obchodný partner Ruska – začalo po ruskej invázii finančne i vojensky podporovať Ukrajinu. Od začiatku vojny na Ukrajine zároveň narástla prítomnosť agentov ruských tajných služieb v Nemecku, preto v polovici apríla Berlín vyhostil niekoľkých ruských diplomatov s cieľom "znížiť prítomnosť spravodajských dôstojníkov" v krajine, čo vyvolalo podobné odvetné opatrenie zo strany Moskvy. Nemecko už vlani na jar vyhostilo z krajiny približne 40 ruských diplomatov, keďže ich považovalo za "ohrozenie národnej bezpečnosti".

Rusko chystá v jadrovej elektrárni v Záporoží "rozsiahlu provokáciu"

Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že ruská armáda pripravuje rozsiahlu provokáciu simulujúcu haváriu v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES), aby zmarila očakávaný protiútok ukrajinskej armády. Jadrová elektráreň, ktorá sa nachádza v Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti, je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe a počas vojny bol jej areál už niekoľkokrát ostreľovaný, z čoho sa navzájom obviňujú strany konfliktu. Podľa ukrajinskej rozviedky ruská armáda mohla svoj "úder" zasadiť priamo na území jadrovej elektrárne, po ktorom by bol oznámený únik rádioaktívnych látok. "Cieľom tejto akcie je vyprovokovať medzinárodné spoločenstvo k podrobnému vyšetrovaniu, počas ktorého budú zastavené všetky boje," uviedla ukrajinská vojenská rozviedka vo svojej tlačovej správe.

Podľa ukrajinskej strany si chce Rusko takto vymôcť "vítanú prestávku", ktorú využije na preskupenie svojich jednotiek. Vo vyhlásení hlavnej správy vojenskej rozviedky (GUR) ukrajinského ministerstva obrany datovanej piatkom sa neuvádzajú žiadne dôkazy pre spomínané tvrdenia. Toto tvrdenie GUR sa podobá na vyhlásenia Moskvy, ktorá pravidelne bez dôkazov tvrdí, že Kyjev pripravuje provokácie s rôznymi nebezpečnými zbraňami alebo látkami, aby následne mohol Rusko obviniť z vojnových zločinov. GUR tiež deklarovala, že Rusko zmarilo na piatok naplánované striedanie inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorí pôsobia priamo v ZAES. MAAE ale o porušení dohôd neinformovala.

Vagnerovci by mohli po stiahnutí z Bachmutu bojovať aj v Donbase

Rusko pravdepodobne využije bojovníkov ruskej Vagnerovej skupiny, ktorí začali svoje jednotky sťahovať z ukrajinského mesta Bachmut, na ďalšie útočné vojenské operácie v regióne Donbas. V sobotu to vo svojej pravidelnej správe uviedla britská vojenská rozviedka. Britské ministerstvo obrany vyhlásilo, že podľa slov šéfa vagnerovcov Jevgenija Prigožina sa jeho jednotky začali sťahovať zo svojich pozícií v okolí Bachmutu a budú nahradené príslušníkmi regulárnej ruskej armády. Stiahnutie vagnerovcov z pozícií na predmestí Bachmutu potvrdil aj Kyjev. "Napriek Prigožinovým nezhodám s ruským ministerstvom obrany budú vagnerovskí žoldnieri pravdepodobne využití na ďalšie ofenzívne operácie v Donbase," napísal britský rezort obrany.
Podľa slov Prigožina prišli vagnerovci v mesiace trvajúcich ťažkých bojoch o Bachmut o približne 20.000 svojich bojovníkov.

Dobytie Bachmutu po mesiacoch krutých bojov oznámil Prigožin 20. mája. Zároveň avizoval, že jeho vojaci sa z mesta začnú sťahovať. Ukrajina, ktorá v posledných týždňoch zaznamenala isté územné zisky na predmestiach Bachmutu, tvrdenia Prigožina o úplnom dobytí mesta poprela. O Bachmut sa od vlaňajšieho leta viedli prudké boje napriek tomu, že podľa vojenských analytikov nemá reálnu strategickú hodnotu. Moskva uviedla, že jeho dobytie jej umožní ďalší postup do priemyselného regiónu Donbas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy