Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
457. deň na Ukrajine: Ruská raketa zasiahla kliniku v Dnipre, hlásia mŕtvych a zranených
Zdielať na

457. deň na Ukrajine: Ruská raketa zasiahla kliniku v Dnipre, hlásia mŕtvych a zranených

KYJEV / Ruské sily v noci aj nad ránom opätovne ostreľovali ukrajinské mestá a civilnú infraštruktúru. Pri rannom útoku zasiahli nemocnicu v Dnipre. Z miesta tragédie hlásia najmenej dvoch mŕtvych a 30 zranených. Viacero z nich je v kritickom stave. V noci sa uskutočnili aj raketové a dronové útoky na pozície ruských jednotiek v okupovanej časti Ukrajiny, či priamo na území Ruska. V Krasnodare spôsobili škodu dva drony.

Ruské regióny, hraničiace s Ukrajinou, plánujú požiadať o zmenu zákona, aby mohli vyzbrojiť dobrovoľnícke pohraničné jednotky. Tieto snahy súvisia so sériou vpádov proti-kremeľských bojovníkov z územia Ukrajiny. Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezident Mychajlo Podoljak dnes na sociálnych sieťach opätovne zdôraznil, že k ukončeniu vojny s Ruskom nemôže dôjsť bez oslobodenia celého okupovaného územia Ukrajiny.

Ruská raketa zasiahla kliniku v Dnipre, hlásia najmenej 2 mŕtvych a 30 zranených

Najmenej dve osoby zahynuli a ďalších 30 utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku, ktorý v piatok, 26. mája, zasiahol zdravotnícke zariadenie v meste Dnipro na východe Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. O útoku ešte predtým informoval aj gubernátor Dnipropetrovskej oblasti Serhij Lysak. Medzi zranenými sú dve deti, chlapci vo veku tri a šesť rokov. Oboch hospitalizovali, rovnako ako aj ďalších 11 dospelých osôb, z ktorých dvaja sú podľa Lysaka vo vážnom stave.

Ukrajinské sily informovali, že v noci na piatok zostrelili desať rakiet a vyše 20 dronov, ktorými Rusko ostreľovalo na hlavné mesto Kyjev, ako aj Dnipro a východné časti krajiny. Kancelária Zelenského uviedla, že na predmestí mesta Charkov vypukol požiar po tom, ako tam bol bol dvakrát zasiahnutý sklad ropy, pričom boli poškodené zariadenia na čerpanie ropy.

Ruská FSB potvrdila "výbuch" v Krasnodare

Operačné veliteľstvo ruskej federálnej bezpečnostnej služby (FSB) na území Krasnodarského kraja na juhu Ruska v piatok potvrdilo, že v centre Krasnodaru došlo k výbuchom. Incident sa údajne zaobišiel bez obetí. Používatelia sociálnych sietí uvádzajú, že k výbuchu alebo výbuchom došlo v piatok skoro ráno v centre mesta Krasnodar. Podľa miestnych mohlo ísť o dôsledok paľby ruskej protivzdušnej obrany na dron. Z Krasnodaru do najbližšieho bodu frontu na Ukrajine je asi 330 kilometrov.

Zelenskyj víta rozhodnutie Británie vyhlásiť hladomor na Ukrajine za genocídu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok privítal rozhodnutie Spojeného kráľovstva, ktoré vo štvrtok hladomor na Ukrajine z 30. rokov minulého storočia vyhlásilo za genocídu. "Vítam historické rozhodnutie Dolnej snemovne britského parlamentu vyhlásiť hladomor z rokov 1932 – 1933 za genocídu Ukrajincov," napísal Zelenskyj na Twitteri. Ide podľa jeho vyjadrení o ďalší silný hlas pri obnove historickej spravodlivosti a zachovaní spomienky na milióny Ukrajincov, ktorí zahynuli od hladu.

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu vo štvrtok jednomyseľne schválili návrh na uznanie hladomoru za akt genocídy ukrajinského ľudu. Rozhodnutie parlamentu je pre britskú konzervatívnu vládu nezáväzné. Hladomor na Ukrajine, známy aj pod ukrajinským názvom holodomor, už za genocídu uznali viaceré krajiny vrátane Austrálie, Kanady, Írska a Brazílie. Nemecký Spolkový snem a americký Kongres prijali príslušné rezolúcie.

Pohraničnú Belgorodskú oblasť údajne zasiahli desiatky náletov

Ruskú Belgorodskú oblasť ležiacu pri hranici s Ukrajinou za posledných 24 hodín údajne zasiahli desiatky ukrajinských náletov. Povedal to v piatok oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov. Gladkov na sociálnych sieťach uviedol, že v oblasti opakovane napadli päť okresov, a to bezpilotnými lietadlami, mínometmi a delostrelectvom. Obec Kozinka bola podľa neho zasiahnutá viac ako 130-krát. Správy o obetiach sa bezprostredne neobjavili. K útokom v tejto pohraničnej oblasti došlo v čase, keď Kyjev tvrdí, že sa pripravuje na veľkú protiofenzívu.

Gladkov napísal, že najhoršie útoky zaznamenali v okres Grajvoron, v ktorom ruské jednotky už začiatkom tohto týždňa odrazili vpád z Ukrajiny. V tamojšej pohraničnej obci Kozinka boli poškodené chodníky a cesty. Obec Glotovo zase podľa gubernátora zasiahlo šesť granátov, ktoré rozbili okná domov, pričom "výbušné zariadenia" boli pripevnené na tamojší obchod a kultúrny dom. Ruské sily tam podľa jeho slov zostrelili dron a dve rakety. Šebekinský okres bol podľa Gladkova ostreľovaný 35-krát. Tamojšiu obec Novaja Tavolžanka zasiahli drony, mínometná aj delostrelecká paľba. Okolie mesta Belgorod, ktoré má približne 330-tisíc obyvateľov, podľa Gladkova ostreľovali 14-krát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy