Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
OĽANO zmenilo názov, do volieb ide opäť aj s hnutím NOVA
Zdielať na

OĽANO zmenilo názov, do volieb ide opäť aj s hnutím NOVA

BRATISLAVA / Hnutie OĽANO mení názov. Bude sa volať "Obyčajní ľudia (OĽANO), Nezávislí kandidáti (NEKA), NOVA, Slobodní a zodpovední, Pačivale Roma, Magyar szívek". Oficiálna skratka hnutia bude OĽANO a priatelia. Do volieb teda ide opäť aj s hnutím NOVA. Informovali o tom šéf obyčajných ľudí Igor Matovič a predseda hnutia NOVA Gábor Grendel na piatkovej tlačovej konferencii.

"Ideme spoločne ďalej s hnutím NOVA," uviedol Matovič s tým, že ide o partnerskú spoluprácu. Vyzdvihol pritom nielen spoluprácu s Grendelom či Annou Andrejuvovou, ale aj s bývalým štátnym tajomníkom rezortu financií Marcelom Klimekom. "Do volieb musíme spojiť všetky sily," zdôraznil a upozornil na hrozbu prepadávania hlasov demokratických voličov v septembrových voľbách.

Grendel skonštatoval, že vďaka voľbám v roku 2020 boli zvolení do kľúčových funkcií v prokuratúre a polícii čestní ľudia, rozviazali sa ruky orgánom činným v trestnom konaní. "V hnutí NOVA nezabúdame na to, že pred voľbami v roku 2020 to vôbec také samozrejmé nebolo. Práve návrat mafiánskych praktík bude v stávke v predčasných voľbách v roku 2023," povedal. Skonštatoval, že mnohí si to možno neuvedomujú a podceňujú to vzhľadom na aktuálne témy ako vojna, inflácia, energetická kríza. "Zodpovední politici musia vidieť aj o krok dopredu, pozerať sa do budúcnosti," dodal.

Matovič priblížil aj ostatné platformy, ktoré zahrnuli do svojho názvu. Šancu chce dať hnutie podľa jeho slov naďalej aj nezávislým kandidátom. Slobodní a zodpovední má byť platforma umiernených liberálov, ktorí už pôsobia v poslaneckom klube hnutia, ale aj pre nové osobnosti, ktoré ešte predstavia. Zvyšné dve platformy patria rómskej komunite Pačivale Roma a maďarskej komunite Magyar Szívek.

Na otázku o rokovaniach s inými stranami odpovedal, že ešte môžu pribudnúť do spolupráce ďalšie subjekty. Nevylúčil ani ďalšiu zmenu názvu. Otvorený je aj prípadnej volebnej koalícii. Ďalej rokujú obyčajní ľudia aj so stranami Za ľudí a Kresťanská únia. Matovič dodal, že s SMK a Alianciou nerokujú. Komunikoval však s predsedom Aliancie o tom, ako to u nich vyzerá a či pôjdu do volieb samostatne.

Iniciujú mimoriadnu schôdzu, chcú dorokovať zákony

OĽANO a priatelia iniciujú mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR. Prerokovať na nej chcú všetky zákony, ktoré sa nestihli prebrať a odhlasovať na 90. schôdzi. Predseda klubu obyčajných ľudí Michal Šipoš informoval, že vyzbieraných 30 podpisov potrebných na zvolanie schôdze podajú ešte v piatok. "Dali sme tam úplne všetky zákony, ktoré sa nedorokovali, bez ohľadu na to, kto ich predložil," priblížil návrh programu mimoriadnej schôdze líder obyčajných ľudí Igor Matovič s tým, že nežiadajú rokovať len o návrhoch svojho klubu.

Ozrejmil, že ak sa návrhy v prvom čítaní neodhlasujú ešte teraz, nestihnú ich na júnovej schôdzi prijať v druhom čítaní. Pripomenul, že posledná plánovaná riadna schôdza v tomto volebnom období sa má začať v júni a poukázal na dĺžku legislatívneho procesu. Predstavitelia hnutia pritom kritizovali predčasné ukončenie parlamentnej schôdze vo štvrtok (25. 5.) Šipoš podotkol, že poslanci majú vysoké platy a mali by pracovať. Tvrdí, že ukončením rokovania pred hlasovaním sa nerozhodlo o množstve zákonov prospešných pre ľudí a krajinu. Považuje to za neférové.

Hnutie poukázalo napríklad na úpravu paragrafu 363 Trestného poriadku, zmenu zákona o preukazovaní pôvodu majetku, úpravu v oblasti ochrany svedka či zákon o obecnej polícii alebo zavedenie povinných defibrilátorov v obciach nad 500 obyvateľov a ďalšie zmeny. Podľa rokovacieho poriadku NR SR majú poslanci možnosť iniciovať mimoriadnu schôdzu, potrebných je na to 30 podpisov. Po ich odovzdaní by mal predseda NR SR zvolať mimoriadnu schôdzu do siedmich dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy