Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Talianska vláda schválila balík úsporných opatrení
Zdielať na
Zahraničie

Talianska vláda schválila balík úsporných opatrení

Podľa vyhlásenia sa opatrenia sústreďujú na obmedzenie verejných výdavkov, zároveň by však mali zvýšiť príjmy...

Podľa vyhlásenia kabinetu premiéra Silvia Berlusconiho sa prijaté opatrenia sústreďujú na obmedzenie verejných výdavkov, mali by však zároveň zvýšiť príjmy, a to najmä účinnejším bojom proti daňovým únikom.

Taliansko tak nasleduje príklady Španielska, Grécka, Portugalska a Británie, kde vlády rovnako zápasia s vysokým deficitom štátneho rozpočtu. V prípade úspechu by sa mal taliansky deficit znížiť z 5,3 percenta hrubého domáceho produktu v roku 2009 na 2,7 percenta v roku 2012, čím by krajina splnila trojpercentný limit Európskej únie.

Úsporné opatrenia sa výrazne dotknú štátnych zamestnancov, ktorých platy zmrazia na obdobie troch rokov. Ministri a iní predstavitelia vlády s vysokými príjmami musia rátať so znižovaním platov. Súčasťou opatrení je aj zvýšenie niektorých daní, čo by však nemalo zaťažiť bežných Talianov. Generálny tajomník najväčšieho odborového zväzu v krajine CGIL Guglielmo Epifani prijaté kroky označil za nespravodlivé, pretože "najväčšie obete musia priniesť pracujúci". Nevylúčil pritom, že odbory na protest vyhlásia štrajk.

Zdielať na

Najčítanejšie správy