Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najväčší požiar v českej histórii: Polícia našla a obvinila podpaľača
Zdielať na

Najväčší požiar v českej histórii: Polícia našla a obvinila podpaľača

PRAHA / Takmer po roku od najväčšieho požiaru českej histórie, ktorý zasiahol Národný park České Švajčiarsko, polícia chytila podpaľača. Za mrežami môže skončiť až na 15 rokov.

Požiar mal rozlohu 3000 futbalových ihrísk. V Chránenej krajinnej oblasti České Švajčiarsko, u jedinečného skalného útvaru Pravčická brána v ťažko prístupných skalných prielomoch medzi zoťatými stromami, s ním bojovalo 5000 hasičov takmer tri týždne. Požiar hasilo aj niekoľko vrtuľníkov s bambi vakmi, medzi nimi aj hasiči a vojaci zo Slovenska.  "Požiar takého veľkého rozsahu som ešte nezažil vo svojom profesionálnom živote," priznal hlavný pilot Juraj Maršala.

"Spôsobená škoda je predbežne vyčíslená na čiastku 270 miliónov českých korún," uviedol policajný hovorca Kamil Marek. Policajti analyzovali stovky hodín kamerových záznamov, vypočuli stovky ľudí, mesiace zbierali dôkazy. Nájsť podpaľača, ktorý mal požiar spôsobiť, bolo náročné. Nakoniec chytili muža, ktorý pred mesiacom zapálil niekoľko mysliveckých chát aj v Rumbursku, a ten im mal pri výsluchu povedať: "Zapálil som aj České Švajčiarsko." Jeho verziu kriminalisti preverovali a v piatok, 26. mája, muža zatkli a obvinili.

"Kriminalisti obvinili 36-ročného muža z trestných činov všeobecného ohrozenia a poškodenia cudzej veci," dodal Marek. Mužovi bola udelená väzba, za oba podpaľačské útoky mu hrozí až 15-ročný trest väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy