Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Povodňová vlna sa presúva na sever, meteorológovia varujú pred búrkami
Zdielať na

Povodňová vlna sa presúva na sever, meteorológovia varujú pred búrkami

Zdroj: TASR/AP

V Maďarsku a Česku hlásia silné búrky a krupobitie, záplavová vlna sa v Poľsku presúva na sever...

Hasiči dnes pomáhali pri odčerpávaní vody zo zatopených pivníc a pri odstraňovaní vyvrátených stromov v Čechách. Práve stromy, ktoré padali na drôty elektrického vedenia a na železničné trate, zamestnávali energetikov a Správu železničnej dopravnej cesty.

Búrky na juhu Moravy mali takú intenzitu, že dokonca výrazne zvýšili prietok na dolnom toku  Moravy – hladina rieky stúpla až o 30 centimetrov. Vodohospodári v  juhomoravskom Lanžhote, kde ako dozvuk povodní z minulého týždňa platil prvý povodňový stupeň, dnes vyhlásili druhý stupeň.

Lokálne búrky v noci na dnes potrápili aj obyvateľov juhu Čiech, kde na komunikácie spadlo viacero stromov.

Podľa predpovede meteorológov v priebehu dnešného dňa hrozia silné búrky až v piatich zo 14 krajov: v Plzenskom a Juhočeskom, v Kraji Vysočina, ako aj v Juhomoravskom a Zlínskom kraji. Počas búrok môžu lokálne úhrny dosiahnuť až 30 milimetrov, čo predstavuje 30 litrov vody na meter štvorcový. V nárazoch sa očakáva vietor do 75 kilometrov za hodinu.

Povodňová vlna na Visle a Odre sa presúva na sever

TASR/AP

Hladina Odry bola dnes najvyššie v meste Glogów v Dolnom Sliezsku. Situácia v meste však bola pokojná a nedošlo k pretrhnutiu hrádze, informoval hovorca miestneho krízového centra. Povodňová pohotovosť je vyhlásená v desiatich dolnosliezskych okresoch.

Pri meste Plock severozápadne od Varšavy pokračuje boj proti povodňovej vlne, kde voda po nedeľnom pretrhnutí hrádze zaplavila 23 obcí. Voda ustúpila, situácia však zostala naďalej veľmi vážna, uviedli miestni predstavitelia. Visla v tejto oblasti zaplavila 8000 hektárov územia a 2400 ľudí museli evakuovať.

Povodne v Poľsku si doposiaľ vyžiadali najmenej 15 obetí. Rusko pošle do Varšavy lietadlo so 14 tonami pomoci. Ide okrem iného o 18 čerpadiel, 34 nafukovacích člnov a päť mobilných elektrární.

Maďarskí meteorológovia varujú pred popoludňajšími búrkami

SITA/Marián Angelovič

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI okrem Západného Zadunajska vydala Celoštátna meteorologická služba (OMSZ) na dnešný deň pre celé územie krajiny výstrahu prvého stupňa.

Pre niektoré regióny bude platiť popoludní výstraha druhého stupňa. Búrky bude sprevádzať vietor s rýchlosťou 90-100 km/h a miestami aj silné krupobitie.

Podľa Kornéla Kollátha z OMSZ v Maďarsku sa očakávajú intenzívne búrky aj v stredu, a to najmä na severe krajiny.

Najčítanejšie správy