Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Znásilnenie, sexuálne obťažovanie či stalking od pacientov – aj s tým sa zdravotníci stretávajú
Zdielať na

Znásilnenie, sexuálne obťažovanie či stalking od pacientov – aj s tým sa zdravotníci stretávajú

LONDÝN / Znásilnenie, sexuálne obťažovanie, harassment a stalking od pacientov – s tým všetkým sa potykalo v uplynulých piatich rokoch takmer 21-tisíc britských zdravotníkov. Informáciu priniesol denník The Guardian.

Podľa odborníkov je však aj toto číslo veľmi podhodnotené, pretože zdravotníci často útoky nehlásia. Incidenty v nemocniciach sa navyše neobmedzujú len na nich. Predmetom sexuálnych útokov sú aj pacienti, a to zo strany iných pacientov i zdravotníckeho personálu. Kompetentní preto vyzývajú britské ministerstvo zdravotníctva, aby situáciu ihneď riešilo.

Odborníci varovali, že tieto čísla budú pravdepodobne vážne podhodnotené, pretože personál je často odrádzaný od sťažností, keď ich pacienti zneužívajú „Ženy nám hovoria, že sa od nich očakáva, že sa budú aj naďalej starať o pacientov, ktorí sú násilní alebo ich obťažujú, bez snahy primerane ich ochrániť pred ďalším obťažovaním," uviedla pre denník The Guardian Deeba Syed, vedúca právnička na linke pomoci pre práva žien.

Podľa nej sa ženy často cítia pod tlakom, aby nevzniesli formálne sťažnosti. "Namiesto toho ich presunú na iné oddelenia alebo miesta. Hovoria nám, že sa argumentuje tým, že je to vhodnejšie ako premiestňovanie pacienta. Napriek tomu obete cítia, že to nie je bezpečné pre ostatných, a že je to pre nich trest," doplnila Deeba Syed.

Katie, mladá lekárka z juhovýchodného Anglicka, povedala, že pacienti mali na ňu sexuálne narážky už od študentských čias. „Raz, keď som sa musela priblížiť k pacientovej tvári, aby som vyšetrila jeho oči, pacient si začal olizovať pery a šúchať sa. Mala som vtedy 19 alebo 20 rokov a konzultant odišiel z miestnosti – bola som úplne vystrašená,“ opísala. Katie povedala, že nemala pocit, že by to mohla niekomu povedať, keďže väčšina konzultantov ju zastrašovala.

Zatiaľ čo vo väčšine prípadov išlo o prípady obťažovania pacienta voči personálu, takmer 7 500 obvinení sa týkalo pacientov, ktorí obťažovali iných pacientov a vo viac ako 3 000 prípadoch išlo o obťažovanie pacienta zo strany personálu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy