Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
FOTO: Najstaršieho psa na svete čaká oslava. Uhádnete jeho vek?
Zdielať na

FOTO: Najstaršieho psa na svete čaká oslava. Uhádnete jeho vek?

LISABON / Najstaršieho psa na svete, portugalského strážcu dobytka Bobiho, čaká tento víkend oslava jeho 31. narodenín. Zablahoželať mu príde zhruba 100 hostí, niektorí z nich dokonca priletia až zďaleka. Na slávnostnej tabuli nebudú chýbať miestne mäsové a rybie špeciality, na ktorých si pochutná aj oslávenec. Ten konzumuje najmä ľudskú stravu, napísal bulvárny list Daily Mail.

​Bobi, narodený 11. mája 1992, prežil celý svoj život na dedine Conqueiros v strednej časti Portugalska v rodine Costaovcov. Patrí k lokálnej rase Rafeiro do Alentejo, portugalského plemena strážcov dobytka. Psy tejto rasy sa zvyčajne dožívajú 12 až 14 rokov. Dlhovekosť hnedého maznáčika s bielou náprsenkou majitelia pripisujú tomu, že celý život strávil v pokojnom prostredí na dedine a v blízkosti prírody.

Miluje jedlo a väčšinou dostáva to isté, čo jeho majitelia. Potravu mu ale väčšinou umývajú, aby pre neho nebola príliš korenená. Vysokého veku sa Bobi dožil v relatívnom zdraví, takže sa stále hrá so štyrmi mačkami, ktoré rodina vlastní. S vekom sa u neho prejavili vady zraku a ťažkosti s pohybom, spoločenská a pokojná povaha mu ale zostala.

Bobiho majiteľ Leonel Costa hovorí, že za nimi jazdia novinári a ďalší ľudia z celého sveta, aby sa s Bobim mohli vyfotiť. "Prišli z celej Európy, tiež z USA a dokonca aj z Japonska," poznamenal.

Zapísaný do Guinnessovej knihy rekordov ako najstarší žijúci pes na svete i v histórii bol Bobi vo februári. Prvý titul zobral 23-ročnému Spikovi, miešancovi čivavy z Ohia. Druhý Blueyemu, austrálskemu honáckemu psovi, ktorý sa dožil 29 rokov a 5 mesiacov, kým bol v novembri 1939 uspaný.

Majiteľ Costa dúfa, že Bobi ešte bude mať šteniatka. "Bobi bol po všetky tie roky bojovníkom, len on sám vie, ako sa držal... keby hovoril, len on by mohol ten úspech vysvetliť," povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy