Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Naše hranice nie sú otvorené, varuje migrantov americký minister
Zdielať na

Naše hranice nie sú otvorené, varuje migrantov americký minister

USA / 12. mája ráno skončila v Spojených štátoch platnosť nariadenia 42. To zaviedla Trumpova administratíva pre pandémiu koronavírusu. Zjednodušovalo to vypovedanie migrantov s odvolaním sa na ochranu verejného zdravia. Na svoju šancu dostať sa do krajiny teraz čaká na mexickej strane asi 60-tisíc ľudí.

"Neverte lžiam prevádzačov. Hranica nie je otvorená. Tí, ktorí sa pokúsia do krajiny dostať ilegálne, čelia prísnejším trestom, než doteraz," uviedol Alejandro Mayorkas, minister vnútornej bezpečnosti Spojených štátov. Aj týmito slovami sa pokúšal odradiť migrantov od pokusu ilegálne prekročiť hranice po vypršaní platnosti nariadenia 42. To umožňovalo rýchlo poslať späť migrantov, ktorí prekročili americko-mexické hranice. Po novom sa Spojené štáty vracajú späť k nariadeniu 8, ktoré platilo predtým. "Na tento deň sme sa pripravovali takmer dva roky a náš plán prinesie požadované výsledky," dodal minister.

​Americké úrady migrantov varujú, že v prípade pokusu o nelegálne prekročenie hraníc budú po novom čeliť prísnejším postihom, než doteraz. Ich súčasťou je zákaz vstupu na päť rokov, či hrozba uväznenia, ak sa o ilegálny vstup do krajiny pokúsia opäť. Na hraniciach napriek tomu čakajú desiatky tisíc ľudí. Mnohí z nich tvrdia, že nemajú čo stratiť.

"U nás doma je to ťažké, veľmi ťažké. Sem sme prišli preto, že sa tam nedá žiť," uviedla Venezuelčanka Diocelina, ktorá sa dostala do Texasu. Napriek tomu má strach. Jej dcéru a vnuka totiž úradníci zaistili a poslali späť do Mexika. Dúfa, že sa im podarí opäť sa dostať na americkú pôdu. Nové pravidlá na hraniciach jej veľa nádeje neprinesú. Americké úrady totiž chcú po prvýkrát automaticky vracať naspäť všetkých Kubáncov, Haiťanov, Venezuelčanov aj Nikaragujčanov, ktorých po prekročení mexicko-amerických hraníc zaistia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy