Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nový notebook či tablet od štátu? Chce ho už 50-tisíc žiakov
Zdielať na

Nový notebook či tablet od štátu? Chce ho už 50-tisíc žiakov

BRATISLAVA/POPRAD / O dotáciu 350 eur na nákup nového notebooku, tabletu alebo počítača pre časť žiakov základných a stredných škôl je veľký záujem. Doteraz sa zaregistrovalo 53-tisíc uchádzačov o príspevok a ďalší sa môžu prihlásiť do konca júna.

Projekt majú na starosti ministerstvo informatizácie spolu s odborníkmi z Digitálnej koalície. Všetky praktické informácie sú na stránke digitalnyziak.sk. "Cieľom nášho projektu je, aby žiaci boli pripravení na digitálnu dobu, aby sa mohli uplatniť pri ďalšom štúdiu, alebo v zamestnaní," vysvetlila poverená riadením MIRRI SR, Veronika Remišová (Za ľudí). V tejto fáze už mnohým uchádzačom prichádzajú overovacie kódy na nákup zariadení. Do konca mája má byť po celej republike okolo 500 predajných miest. "Chceme poprosiť všetkých rodičov, ktorí ešte registráciu neurobili, aby to využili a následne je možné vyzdvihnúť si zariadenie až do konca októbra," uviedol predseda Digitálnej koalície, Mário Lelovský.

Keďže najväčšími zriaďovateľmi stredných škôl sú župy, samozrejme, aj ony sa v tom angažujú. "Tak, ako bolo niekedy zvykom zobrazovať študenta s pravítkom, alebo perom, teraz by to už mal byť počítač," vyjadril sa trnavský župan Jozef Viskupič. Prváci na popradskej obchodnej akadémii záujem o príspevok na nový notebook či tablet majú. V troch prváckych triedach majú takmer 80 študentov. Približne 50 percent z nich by príspevok chcelo. Riaditeľka je touto dotáciou nadšená. Niektorí študenti vlastné počítače či tablety doma nemajú. Niet pochýb, že ich na obchodnej akadémii poriadne vyťažia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy