Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
443. deň na Ukrajine: Rusko sťahuje vojakov z pozícií v Bachmute
Zdielať na

443. deň na Ukrajine: Rusko sťahuje vojakov z pozícií v Bachmute

KYEV / Ukrajinské ministerstvo obrany oficiálne informovalo o tom, že sa jeho jednotkám podarilo v okolí Bachmutu zatlačiť ruské sily asi o dva kilometre späť. V Bachmute pritom vraj neprišli tento týždeň o jedinú pozíciu. Moskva tieto správy poprela. Zároveň ale informovala o preskupovaní svojich jednotiek severne od Bachmutu. Šéf Wagnerovcov Prigožin nazval tieto manévre ústupom. Varoval Rusov pred hrozbou zrútenia frontu v okolí mesta. Očakávaná ukrajinská protiofenzíva sa ale podľa odborníkov zatiaľ ešte nezačala. Kedy a v akej podobe k nej dôjde je preto stále otvorené.

​Rusko oznámilo stiahnutie vojakov z niektorých pozícií; Prigožin hovorí o úteku

Ruské ministerstvo obrany v piatok, 12. mája, oznámilo, že jeho armáda odvrátila útoky Ukrajiny a z taktických dôvodov sa stiahla z niektorých pozícii. Šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin to označil za útek. Ruská armáda podľa vyjadrenia ministerstva odvrátila útoky Ukrajincov pri meste Soledar, ktoré sa nachádza severne od mesta Bachmut. "Všetky útoky ukrajinskej armády boli odvrátené. Ruské sily nedopustili žiadne prelomenie obrannej línie," uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ukrajina podľa jeho slov útočila pozdĺž celej 95-kilometrovej línie s účasťou viac než 1000 vojakov a približne 40 tankov. Konašenkov tiež oznámil ústup ruských síl pri obci Berchivka severozápadne od Bachmutu.

Cieľom je údajne získať výhodnejšiu pozíciu. Šéf vagnerovcov, ktorí bojujú v okolí Bachmutu, však v spojitosti s Konašenkovými slovami povedal, že nešlo o preskupenie, ale útek. "Jednotky ministerstva obrany jednoducho zutekali z krídel," povedal Prigožin, ktorého citovala agentúra AFP. Dodal, že krídla armády v tejto oblasti zlyhávajú a front sa rúca. 

​Ukrajina tvrdí, že jej vojaci postúpili pri Bachmute o dva kilometre

Ukrajina v piatok, 12. mája, uviedla, že jej jednotky dosiahli značný postup v blízkosti zničeného priemyselného mesta Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, o ktoré sa už celé mesiace zvádzajú ťažké boje. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Nepriateľ utrpel veľké ľudské straty. Naše obranné sily postúpili o dva kilometre blízko Bachmutu. Nestratili sme tento týždeň v Bachmute ani jedinú pozíciu," uviedla vo vyhlásení na sociálnych sieťach námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Rusko v noci na piatok poprelo tvrdenia proruských blogerov a šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, podľa ktorých ukrajinské jednotky dosiahli prielom v bojoch o Bachmut. Vysokopostavený zdroj z prostredia ukrajinských ozbrojených síl už skôr tento týždeň uviedol, že ruské jednotky sa z niektorých oblastí okolo Bachmutu stiahli po protiútokoch Kyjeva. Prigožin, ktorého jednotky sú v prvej línii bojov o Bachmut, pred troma dňami vyhlásil, že ukrajinské jednotky tam v niektorých lokalitách úspešne postupujú.

Rusko popiera správy o ukrajinskom prielome pri Bachmute

Rusko v noci na piatok poprelo tvrdenia proruských blogerov a šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, podľa ktorých ukrajinské jednotky dosiahli prielom v bojoch o východoukrajinské mesto Bachmut. Vysokopostavený zdroj z prostredia ukrajinských ozbrojených síl tento týždeň uviedol, že ruské jednotky sa z niektorých oblastí okolo Bachmutu stiahli po protiútokoch Kyjeva. Prigožin, ktorého jednotky sú v prvej línii bojov o Bachmut, pred troma dňami vyhlásil, že ukrajinské jednotky tam v niektorých lokalitách úspešne postupujú. "Individuálne vyhlásenia na Telegrame o 'prielome' v niektorých častiach frontovej línie nezodpovedajú realite," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

Bachmut, v ktorom pred vojnou žilo zhruba 70.000 ľudí, je po mesiacoch ťažkých bojov z veľkej časti zničený. Ruské jednotky tvrdia, že sa im podarilo obsadiť už takmer 80 percent mesta. Ruské ministerstvo obrany ďalej uviedlo, že vo štvrtok bolo odrazených niekoľko ukrajinských útokov, pričom boje s nasadením delostrelectva i letectva pokračovali v okolí Malynivky v Donbase. Ministerstvo správy o údajnom stiahnutí sa ruských jednotiek z pozícií blízko Bachmutu nekomentovalo, dodalo však, že Rusi "pokračujú v oslobodzovaní západných častí" mesta. "Všeobecná situácia v zóne špeciálnej vojenskej operácie je pod kontrolou," tvrdilo ministerstvo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok, 11. mája, uviedol, že začiatok plánovanej veľkej ukrajinskej protiofenzívy si vyžaduje viac času. "Mentálne sme pripravení. Ale vybavenie - všetko ešte nedorazilo," povedal Zelenskyj v rozhovore pre BBC.

​Ukrajina je vďačná za rakety, potrebujeme však stíhačky, vyhlásil Jermak

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak privítal v piatok správy o ďalších raketách dodaných Kyjevu, uviedol však, že nie sú "náhradou" za stíhačky. Zopakoval zároveň výzvu Ukrajiny na dodanie moderných bojových lietadiel typu F-16 zo strany Západu. Britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok, 11. mája,  potvrdil dodanie rakiet dlhého doletu typu Storm Shadow ukrajinskej armáde. Niektoré z nich by podľa spravodajskej stanice už mali byť v rukách ukrajinských vojakov. Jermak však uviedol, že Kyjev "stále potrebuje stíhačky F-16, aby mohol pripraviť Rusov o nástroje, ktorými terorizujú civilistov". Na sociálnej sieti Twitter napísal, že ukrajinský vzdušný priestor "musí byť vyčistený od ruských lietadiel". "Čím skôr to spolu podnikneme, tým skôr bude agresor porazený," dodal. Kyjev už dlho vyzýva Západ na dodanie stíhačiek F-16 americkej výroby na pomoc v boji proti ruskej invázii, k oficiálnemu rozhodnutiu však v tejto súvislosti stále nedošlo, pripomína Sky News. 

V Kyjeve od začiatku vojny zneli sirény už vyše 850 hodín

Zvuk sirén leteckého poplachu sa v dôsledku pokračujúcej ruskej agresie stal súčasťou každodenného života obyvateľov ukrajinskej metropoly Kyjev.  V Kyjeve sa od začiatku ruskej invázie z vlaňajšieho februára ozval charakteristický zvuk varovania pred možnými vzdušnými útokmi dovedna 740-krát. Poplach trval 851 hodín 38 minút čistého času, spresnil ukrajinský rezort obrany. Ukrajinská protivzdušná obrana pritom za uplynulé dva mesiace "fungovala bezchybne", dodalo ministerstvo s tým, že v tomto období žiadna ruská raketa ani bezpilotné lietadlo na území ukrajinskej metropoly "nezasiahli svoj cieľ", píše Sky News.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy