Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Sliepky a ľan priniesli nádej pri liečbe rakoviny
Zdielať na
Zahraničie

Sliepky a ľan priniesli nádej pri liečbe rakoviny

Zdroj: Mark Tranchant/ilustračné

Ľanové semená potláčajú tvorbu tumorov pri rakovinách hrubého čreva, prsníka, pokožky a pľúc

V najnovšom čísle časopisu Gynecologic Oncology to oznámil sedemčlenný tím Dalea Buchanana Halesa z Juhoillinoiskej univerzity v Carbondale a Janice Bahrovej z Illinoiskej univerzity v americkom Urbane-Champaigne. Prvou autorkou článku bola Kristine Ansenbergerová z Illinoiskej univerzity v Chicagu.

Ľanové semená predstavujú najbohatší rastlinný zdroj kyseliny alfa-linolénovej, ktorá patrí k omega-3 mastným kyselinám. Pri viacerých výskumoch sa zistilo, že ľanové semená potláčajú tvorbu tumorov pri rakovinách hrubého čreva, prsníka, pokožky a pľúc. Spomenutý tím sa logicky rozhodol preskúmať možnosti pri rakovine vaječníkov.

V USA ročne diagnostikujú približne 25.000 nových prípadov tohto ochorenia a 15.000 žien naň zomiera. Kým pri iných rakovinách úmrtnosť klesá a rastie dĺžka prežívania, pri rakovine vaječníkov sa chmúrna bilancia nemení. Výskum tu predstavuje doslova preteky so smrťou.

Illinoiskí vedci pri ňom už päť rokov používajú ako model sliepky. „Sliepka je jediný živočích, v ktorého organizme sa spontánne rozvíja rakovina na povrchu vaječníkov, tak ako pri ľuďoch. V tomto výskume sme vyhodnocovali, ako strava obohatená o ľanové semená ovplyvnila dvojročné nosnice čiže sliepky, ktoré ovulovali približne toľkokrát, koľko typická žena, vstupujúca do menopauzy," povedala Janice Bahrová.

Zistili, že v prípade sliepok, ktoré jeden rok dostávali takú stravu, výrazne klesol výskyt rozvinutých vaječníkových tumorov s metastázami voči kontrolným, kŕmeným normálnou stravou. Hoci celkový výskyt rakoviny vaječníkov neklesol ani pri ľanovej strave, tie sliepky, ktoré ju dostávali, jednoznačne prežívali oveľa dlhšie.

„Väčšina žien, ktorým lekári diagnostikovali rakovinu vaječníkov, má veľmi zlú prognózu, lebo ich ochorenie uniklo pozornosti do štádia 3 až 4, keď už rakovina metastázovala a rozšírila sa do iných častí tela. V prípade sliepok kŕmených ľanovým semenami sme zistili, že viac tumorov sa obmedzuje na vaječníky a menej metastázujú. To je dôležitý poznatok, lebo metastázy sú hlavná príčina úmrtnosti na túto chorobu. Ak lekári rakovinu odhalia v skorom štádiu, keď je tumor stále obmedzený na vaječník, ženy majú oveľa lepšiu prognózu a viac možností liečby," vysvetlila Janice Bahrová.

Sliepky kŕmené ľanovými semenami si tiež lepšie udržiavajú hmotnosť, čo je takisto dôležité, lebo obezita zvyšuje riziko rakovinového ochorenia. Pritom kalorická hodnota ľanovej aj kontrolnej stravy sliepok bola rovnaká. Po šiestich mesiacoch mali sliepky s ľanovou stravou nižšiu hmotnosť ako kontrolné. Po dvanástich mesiacoch si ju stále udržiavali, no hmotnosť kontrolných dovtedy významne klesla, čo poukazovalo na zhoršené zdravie.

„Tieto poznatky poskytujú základňu pre klinický pokus, ktorý vyhodnotí účinnosť ľanových semien ako chemosupresantu rakoviny vaječníkov u žien," doplnila Janice Bahrová. Podľa nej podporujú jednu z najrozšírenejších hypotéz vzniku rakoviny vaječníkov z roku 1971, ktorá tvrdí, že v pozadí tejto choroby je nepretržitá ovulácia: sprievodný zápal zvyšuje citlivosť buniek povrchového epitelu vaječníkov na zhubné bujnenie.

Taký záver ladí s častým výskytom rakoviny vaječníkov u nosníc. Účinnosť dlhodobého podávania ľanových semien proti tejto chorobe overuje štvorročný výskum, ktorý je práve v polovici. Sliepkam v ňom podávajú stravu s ľanovými semenami od veku 22 mesiacov, keď začali klásť vajcia, kým sa v ich tele stihli nahromadiť škody z nepretržitej ovulácie.

Celkove však príčinu či príčiny rakoviny vaječníkov stále obklopuje tajomstvo. A zatiaľ proti nej neexistuje účinný spôsob liečby. Viacerí paleoantropológovia považujú celoročnú ovuláciu za jeden faktorov, ktoré prispeli k tomu, čo nazývame našou ľudskosťou. Aj výskyt rakoviny vaječníkov zjavne ukazuje, že si za to od nás príroda vyberá daň.

Zdielať na

Najčítanejšie správy