Skoro jasno
17°
Bratislava
Ropu možno odvedú od pobrežia "vesmírnou raketou"
Zdielať na

Ropu možno odvedú od pobrežia "vesmírnou raketou"

Ropný koncern BP bojuje s časom - zhotovil 98 ton vážiaci lievik, ktorým chce odviesť ropu. Ten sa podobá na "primitívnu vesmírnu raketu".

Ropný koncern, bojujúci s časom, si však nie je istý, či to bude fungovať. Zariadenie s potrubím, ktoré chcú nasadiť na vrt, ešte nikdy nebolo použité v hĺbke 1525 metrov. Spoločnosť nemôže zaručiť, že to vyjde.

Vyše 12 metrov dlhý lievik s váhou 98 ton pripomína "primitívnu vesmírnu raketu" navrchu s otvorom, cez ktorý ropu odvedú k morskej hladine, uviedla tlačová agentúra Reuters. Teoreticky môže systém zozbierať 85 percent ropy unikajúcej z morského dna.

Na otázku, či to bude účinné, hovorca BP John Curry odpovedal: "Určite dúfame. Ak nie, budeme pokračovať v skúšaní ďalších možností, kým niečo nebude fungovať. Myslím si, že máme niekoľkých vynikajúcich inžinierov a pracovali veľmi tvrdo."

Spoločnosť pozná presné miesto úniku ropy, ale práca vo veľkej hĺbke a v tme je veľkou technickou výzvou a to nielen kvôli mäkkému morskému dnu.

BP je pod rastúcim tlakom americkej vlády a verejnosti, aby ohraničila obrovskú ropnú škvrnu, ktorá ohrozuje lodnú dopravu, život v mori, pláže a miesta na rybolov, ktoré z ekologického hľadiska patria k najzraniteľnejším v Spojených štátoch.

Znečistenie Mexického zálivu ropou začína postupne nadobúdať rozmery veľkej havárie tankeru, informovala medzinárodná ochranárska organizácia Greenpeace.

Ako pre nemeckú televíziu ZDF uviedol morský biológ Greenpeace Christian Bussau, tamojší ľudia sa budú čistením pobrežia zaoberať týždne alebo dokonca mesiace.

"Skutočná dráma sa zatiaľ odohráva pod vodnou hladinou," povedal Bussau. Doteraz to postihlo najmä malé formy života, ale ďalšie následky katastrofy sú nepredvídateľné, pripomína DPA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy