Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
423. deň na Ukrajine: Ruské lode a ponorky čakajú v Čiernom mori
Zdielať na

423. deň na Ukrajine: Ruské lode a ponorky čakajú v Čiernom mori

KYEV / Ruské sily opäť útočili na Ukrajinu bezpilotnými lietadlami. Drony mierili na Záporožie a ďalšie oblasti na juhu. Ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že zostrelila štyri z piatich bezpilotných lietadiel iránskej výroby, ktoré Rusko vyslalo zo svojej Brjanskej oblasti. Ukrajinské vedenie pripustilo, že Rusi postupujú v Bachmute, ale trvá na tom, že situáciu má stále pod kontrolou. Spojené štáty do konca mája dopravia do Nemecka 31 tankov Abrams, na ktorých sa potom ukrajinskí vojaci začnú cvičiť.

Španielsko poslalo Ukrajine prvých šesť tankov Leopard 

Španielsko v sobotu, 22.apríla poslalo na Ukrajinu prvých šesť z celkovo desiatich prisľúbených tankov Leopard 2A4. K dodávke patrí aj 20 ľahkých obrnených transportérov. Televízne zábery zachytávali, ako vojenské vozidlá nakladajú na loď v severošpanielskom meste Santander. Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares predtým avizoval, že dodávka prvých tankov prebehne čoskoro. Tieto tanky boli dlho mimo prevádzky.

Od roku 2012 ich uschovávali v sklade pri Zaragoze. Pred zaslaním na Ukrajinu podrobili vozidlá generálnej oprave a testom. V uplynulých týždňoch vycvičili v Španielsku 55 ukrajinských členov posádky a technikov na ich obsluhu. Ďalšie štyri tanky dodajú neskôr. Španielsko má celkovo 347 tankov Leopard, z nich 108 staršieho typu 2A4 a 239 novej verzie 2A6, ktorú v krajine označujú ako 2E. Tieto novšie a výkonnejšie tanky však Madrid Ukrajine poskytnúť nechce, čo odôvodňuje ich potrebou na vlastnú obranu.

USA: Austin potvrdil začiatok výcviku Ukrajincov na tankoch Abrams v Nemecku

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok, 21. apríla povedal, že USA plánujú v najbližších týždňoch dodať do Nemecka tanky Abrams, aby ukrajinským vojakom poskytli výcvik na týchto strojoch. O dodávke i výcviku už predtým informovali americké médiá s odvolaním sa na vládnych predstaviteľov. Austin uviedol, že dodávka tankov bola urýchlená. Pentagón v marci oznámil, že tieto stroje dorazia až na jeseň.

Americký minister obrany sa v piatok zúčastnil na zasadnutí takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku. Koncom mája dorazí do výcvikového priestoru americkej armády Grafenwöhr v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko 31 tankov typu Abrams. Výcvik približne 250 ukrajinských vojakov sa začne o niekoľko týždňov nato a bude zahŕňať ich používanie, opravu a údržbu. Potrvať by mal zhruba desať týždňov. Ako prvé budú dodané tanky určené na výcvik, ktoré už nie sú bojaschopné. Povedal to predseda zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley, ktorý sa tiež zúčastnil na rokovaniach v Ramsteine.

Podľa pôvodného plánu mali USA poskytnúť Ukrajine 31 tankov novšieho typu M1A2 Abrams, no ich výroba a dodanie by mohli trvať jeden až dva roky. Padlo preto rozhodnutie poslať staršiu verziu M1A1, ktoré je možné vyčleniť zo zásob americkej armády a pre ukrajinských vojakov bude ľahšie naučiť sa ich obsluhovať a robiť ich údržbu.

Zelenskyj oznámil prípravu nových vojenských jednotiek 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok, 21. apríla, oznámil vytvorenie nových vojenských jednotiek. Tie majú byť použité v očakávanej ukrajinskej protiofenzíve. "Aktívne pripravujeme nové brigády a jednotky, ktoré sa preukážu na fronte," povedal Zelenskyj vo svojom tradičnom príhovore v piatok večer. Prezident sa podľa svojich slov počas rokovaní s generálnym štábom ukrajinskej armády usiluje o zabezpečenie všetkých prostriedkov na oslobodenie Ukrajiny spod ruskej okupácie. "Každý na Ukrajine si musí uvedomiť, že hlavnou úlohou štátu je ukončenie okupácie našich území, znovuzískanie našej zeme a našich ľudí z ruského zajatia," povedal.

Dodal, že štátne zdroje budú použité predovšetkým na dosiahnutie týchto cieľov a front označil za prioritu Prezident sa takisto poďakoval západným krajinám, ktoré Ukrajine pomáhajú v rámci takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu. "Ich odhodlanie je plne v súlade so situáciou a potrebami na bojisku," uviedol. Zasadnutie predstaviteľov krajín z tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu sa konalo v piatok na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku. Nemecko, Poľsko a Ukrajina sa dohodli na tom, že v Poľsku zriadia centrum na opravu a údržbu tankov Leopard, aby sa mohli rýchlo vracať späť na front, kde ich Kyjev nasadzuje do boja proti ruským inváznym silám. Spojené štáty oznámili, že v najbližších týždňoch začnú cvičiť ukrajinských vojakov obsluhovať americké bojové tanky Abrams. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal, že v súčasnosti je hlavnou prioritou zaistiť, aby Ukrajina nad Ruskom zvíťazila.

V Čiernom mori je v bojovej pohotovosti 11 ruských lodí, aj dve ponorky 

Južné operačné velenie ukrajinskej armády hlásilo, že v Čiernom mori sa nachádza v bojovej pohotovosti 11 ruských bojových lodí, vrátane dvoch ponoriek vyzbrojených strelami s plochou dráhou letu typu Kalibr. Tlačová služba ukrajinského operačného velenia Juh to oznámila na Facebooku, informovala agentúra Ukrinform. "Situácia ozbrojených síl, ktoré sú zodpovedné za južnú oblasť Ukrajiny, je stále ťažká, ale pokračujeme v plnení svojich bojových úloh. Zoskupenie nepriateľských plavidiel v Čiernom mori pozostáva z 11 objektov vrátane dvoch ponoriek vyzbrojených ôsmimi strelami Kalibr," uviedlo južné operačné velenie ukrajinskej armády.

Rusko: V meste Belgorod našli výbušninu, evakuovať musia vyše 3000 obyvateľov

Vyše 3000 ľudí musia po náleze výbušniny evakuovať v ruskom meste Belgorod, ktoré sa nachádza 40 kilometrov od ukrajinskej hranice. Oznámil to gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov, na ktorého sa v sobotu odvolal portál britskej televízie Sky News. Situácia nastala dva dni po tom, čo ruské bojové lietadlo Su-34 náhodne zhodilo na mesto bombu. Tá spôsobila výbuch, ktorý zranil troch ľudí, uviedli ruskí predstavitelia.

Nie je jasné, či nájdená výbušnina súvisí s incidentom s bojovým lietadlom. Najprv musia byť evakuovaní obyvatelia vyše 20 budov, potom môžu odborníci na zneškodňovanie výbušnín "neutralizovať" toto zariadenie, informoval gubernátor Gladkov v príspevku na platforme Telegram. Medzitým bolo zverejnené video, ktoré zachytáva incident s ruským nadzvukovým stíhacím bombardérom Su-34. Vojenský odborník televízie Sky News, vicemaršál letectva vo výslužbe Sean Bell, povedal, že tento incident "len zdôrazňuje nespôsobilosť ruských pilotov". Ruské úrady informovali o výbuchu v Belgorode pri hraniciach s Ukrajinou vo štvrtok. Uviedli, že explózia zanechala v centre mesta obrovský 20-metrový kráter.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že príčinou výbuchu bola munícia, ktorú náhodne zhodilo vojenské lietadlo prelietavajúce nad mestom. K incidentu došlo o 22.15 h miestneho času (21.15 h SELČ). Rezort obrany v Moskve podľa ruských médií uviedol, že "ruský stíhací bombardér Su-34 letel nad Belgorodom a došlo k neúmyselnému vypusteniu leteckej munície". Masívna tlaková vlna podľa Gladkova rozbila okná v obytnom dome, poškodila niekoľko áut a strhla elektrické vedenie. Starosta Belgorodu Valentin Demidov uviedol, že obyvatelia poškodených budov sa budú môcť dočasne uchýliť do hotelov.
Úrady Belgorodskej oblasti od rozpútania vojny na Ukrajine pravidelne informovali o ostreľovaní svojho územia z Ukrajiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy