Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
419. deň na Ukrajine: ​Viac ako 7 000 ukrajinských vojakov je nezvestných
Zdielať na

419. deň na Ukrajine: ​Viac ako 7 000 ukrajinských vojakov je nezvestných

KYJEV / ​Viac ako 7 000 ukrajinských vojakov je nezvestných. Putin navštívil ruských vojakov na juhu a východe Ukrajiny. Ukrajinský prezident Zelenskyj podľa svojej kancelárie navštívil frontovú Avdijivku. Poľsko a Ukrajina pokračujú v rokovaniach o obnove tranzitu potravín cez Poľsko. Pri ruskom údere pri východoukrajinskom meste Svätove zabili troch civilistov.

Vo vojne Ruska proti Ukrajine sa nezvestných viac ako 7 000 ukrajinských vojakov, uviedol ukrajinský splnomocnenec pre nezvestných Oleh Kotěnko v televíznom vysielaní. Dúfa, že väčšina nezvestných je nažive v ruskom zajatí. Kyjev, podobne ako Moskva, nezverejňuje svoje straty vo vojne, ktorá trvá 419. deň. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov cez víkend naznačil, že celkové ukrajinské straty - teda zabitie, zranenia, nezvestní a zajatí vojaci - sú menšie ako 50 000 obetí februárového zemetrasenia v Turecku.

Putin navštívil ruských vojakov na juhu a východe Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil vojenské ústredia ruskej armády v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to v utorok, 18. apríla, Kremeľ. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AP a denníka The Guardian. Šéf Kremľa si na stretnutí vojenského veliteľstva vypočul hlásenia od veliteľov vzdušných síl a armádnej skupiny Dneper, ďalší vysokopostavení príslušníci armády ho oboznámili so situáciou v Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Následne sa ruský prezident presunul vrtuľníkom do ústredia ruskej armády v Luhanskej oblasti na východe Ukrajine. "Je pre mňa dôležité vypočuť si váš názor o situácii a vymeniť si informácie," cituje Putina agentúra AFP. Vojakom zaželal príjemné Veľkonočné sviatky, ktoré pravoslávni kresťania slávili v uplynulý víkend. Kremeľ zverejnil aj video, ktoré zachytáva ako Putin navštevuje veliteľské posty a počúva hlásenia od členov vojenského veliteľstva. Pravosť nahrávok nebolo možné nezávisle overiť, upozorňuje AP.

Rusko anektovalo Chersonskú, Luhanskú, Záporožskú a Doneckú oblasť vlani v septembri po sporným referendách. Väčšina krajín tento krok odsúdila ako nezákonnú anexiu v rozpore s medzinárodným právom. Ide o prvú návštevu Putina v oblastiach okupovaných ruskou armádou od ich anexie.

Ukrajinský prezident Zelenskyj podľa svojej kancelárie navštívil frontovú Avdijivku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navštívil vojakov vo frontovom meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, o ktorých ukrajinskí obrancovia zvádzajú ťažké boje s ruskými inváznymi silami. Informovala o tom ukrajinská prezidentská kancelária, ktorá na svojom webe zverejnila tiež fotografie. Zelenskyj si vypočul správy vojenských veliteľov o situácii na bojisku, pohovoril s vojakmi a odovzdal im vyznamenania, uvádza prezidentská kancelária. "Mám tú česť byť dnes tu a poďakovať vám za vašu službu, za to, že bránite našu krajinu, Ukrajinu, naše rodiny," povedal Zelenskyj vojakom.

Jeho kancelária zábery z cesty zverejnila niekoľko hodín po tom, ako Kremeľ informoval o návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina na vojenských veliteľstvách v dvoch okupovaných ukrajinských regiónoch - v Chersonskej a Luhanskej oblasti. Podľa Kremľa tam bol v pondelok.

Poľsko a Ukrajina pokračujú v rokovaniach o obnove tranzitu potravín cez Poľsko

Poľsko a Ukrajina obnovili v utorok rokovania o obnove prepravy potravín a obilia cez poľské územie. Oznámil to poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na agentúru Reuters. "Rokujeme s Európskou úniou aj s Ukrajinou, aby sme našli riešenie. Chceme, aby sa tieto produkty dostali do Európy, no aby išli hlboko do Európy," uviedol Telus pre poľskú rozhlasovú stanicu PR1. "Rokovali sme aj včera. Boli to dlhé rokovania. Dnes sa tiež stretávame na rokovaniach. Ide tradične o technické rozhovory zamerané na nájdenie riešenia a zachovania tranzitu do Európy," dodal Telus.

Farmári z krajín susediacich s Ukrajinou sa sťažujú, že ukrajinské obilie zaplavilo európsky trh. Negatívne to ovplyvnila ceny aj odbyt miestnych poľnohospodárov, čo viedlo k ich protestom a v Poľsku tiež odstúpil minister poľnohospodárstva. Poľsko a Maďarsko dočasne zakázali dovoz obilia a ďalších potravín z Ukrajiny a v pondelok sa k zákazu pripojilo aj Slovensko.

Pri ruskom údere pri východoukrajinskom meste Svätove zabili troch civilistov

Traja civilisti zahynuli pri východoukrajinskom meste Svätove pri zásahu súkromného domu ruskou raketou. Informoval o tom na sociálnej sieti šéf vojenskej správy Luhanskej oblasti Artem Lysohor. Chersonskú oblasť ostreľovali ruské jednotky za posledný deň v 57 prípadoch, oznámil dnes ráno šéf chersonskej regionálnej vojenskej správy Oleksandr Prokudin. Ruské jednotky medzitým zvýšili intenzitu delostreleckých a leteckých útokov v oblasti Bachmutu, uviedla v noci na dnes námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Pri meste Svätove v Luhanskej oblasti projektil zasiahol súkromný dom, v ktorom boli ľudia, a vypukol požiar. Pre silné delostrelecké ostreľovanie nebolo možné zachrániť ľudí z horiacich trosiek, uviedol Lysohor. V Chersonskej oblasti vypálili 342 granátov a zranený bol jeden civilista, uviedol na telegrame oblastný vojenský správca Prokudín. Rusi k útokom použili ťažké delostrelectvo, drony a lietadlá. V okrese Baštan v Mykolajivskej oblasti zaútočili ruskí vojaci v noci s dronmi na objekt priemyselnej infraštruktúry, oznámil šéf regionálnej vojenskej správy Vitalij Kim. Ruské jednotky tiež zintenzívnili ostreľovanie Bachmutu a okolia v Doneckej oblasti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy