Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Laura Bushová: Georgea a mňa chceli otráviť
Zdielať na
Zahraničie

Laura Bushová: Georgea a mňa chceli otráviť

Zdroj: TASR

Bývalého amerického prezidenta Georgea W. Busha možno chcel niekto otráviť v Nemecku v roku 2007

Ona aj vtedajší prezident záhadne ochoreli, pričom Bush musel ostať v tom čase na lôžku. Lekári a agenti tajnej služby skúmali možnosť otravy, avšak nedošli k definitívnemu záveru. Biely dom bez ďalších podrobností vtedy informoval, že prezident neprišiel na niekoľko raňajších stretnutí, pretože sa zrejme infikoval vírusom.

Bushová spomína, že postihnutých bolo okolo desať členov delegácie. "Jeden z našich vojenských poradcov mal problémy s chôdzou a člen personálu Bieleho domu vôbec nepočul na jedno ucho. George tak ochorel, že sa stretol s (francúzskym prezidentom Nicolasom) Sarkozym a dokonca ani nevstal, aby ho pozdravil," píše bývalá prvá dáma v memoároch, ktoré by sa mali dostať na pulty kníhkupectiev 4. mája. Prvé úryvky z nich publikoval denník The New York Times.

Vo vyše 400-stranovej knihe Laura Bushová opisuje taktiež dopravnú nehodu z roku 1963, o ktorej na verejnosti hovorila veľmi zriedka. Ako 17-ročná šoférka nezastala na značke STOP a narazila do auta, v ktorom bol jej spolužiak. Ten na následky zranení zomrel. "Je to vina, ktorú si so sebou ponesiem po zvyšok života," píše s tým, že stratila vieru na "veľa, veľa rokov".

V autobiografii tiež popiera špekulácie, že by v minulosti uvažovala nad opustením manžela pre jeho záľubu v alkohole. Podľa vlastných slov mu nikdy nedala ultimátum: "Jim Beam alebo ja". V istom čase bolo jeho pitie problémom, avšak mali sa radi a nikdy neuvažovali o rozvode.

Laura Bushová bránila manželovo rozhodnutie vpadnúť do Iraku a bola prekvapená, keď sa správy o tom, že Saddám Husajn má zbrane hromadného ničenia, ukázali ako chybné. Tvrdí, že v úsilí o vyriešenie krízy jej manžel kontaktoval Saddáma cez Francúzsko a Rusko a dúfal v "prielom na poslednú chvíľu".  

Zdielať na

Najčítanejšie správy