Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Streľba na narodeninovej oslave: Zomreli štyria ľudia
Zdielať na

Streľba na narodeninovej oslave: Zomreli štyria ľudia

DADEVILLE / Štyria ľudia zahynuli a viacero ďalších utrpelo zranenia pri sobotňajšej (15.4.) streľbe v mestečku Dadeville v americkom štáte Alabama. Informovali o tom americké médiá s odvolaním sa na miestne úrady.

K streľbe došlo v sobotu krátko po 22:30 miestneho času počas narodeninovej oslavy. Ďalšie podrobnosti úrady neuviedli s odvolaním sa na prebiehajúce vyšetrovanie. Podľa neoficiálnych informácií bolo pri streľbe zranených najmenej 20 ľudí. Miestny pastor Ben Hayes povedal, že väčšina obetí sú tínedžeri, keďže k násilnému činu došlo na narodeninovej oslave narodenín 16-ročného dievčaťa. Podľa televíznej stanice WRBL sa oslava konala v tanečnom štúdiu Mahagony Masterpiece Dance Studio, ktorého okolie polícia uzavrela.

"Dnes ráno smútim s ľuďmi z Dadeville a so svojimi spoluobčanmi v Alabame. Násilné trestné činy nemajú v našom štáte miesto," napísala na Twitteri guvernérka Alabamy Kay Iveyová. Dadeville má približne 3000 obyvateľov a leží asi 70 kilometrov severovýchodne od Montgomery, hlavného mesta Alabamy. Pri streľbe v tanečnom štúdiu v Alabame zahynul aj brat oslávenkyne - vychádzajúca futbalová hviezda. Najmenej 28 ľudí utrpelo zranenia a podľa polície je stav viacerých z nich kritický. Identitu strelca ani motív zatiaľ nezverejnili. Polícia ale vydala stanovisko, že útočník už nie je hrozbou pre komunitu. Ku krvavému incidentu v Alabame sa vyjadril aj Biely dom s tým, že situáciu sleduje.

Dejiskom streľby bolo v sobotu večer aj Louisville, najväčšie mesto v štáte Kentucky, kde niekto strieľal do ľudí na ulici. O život prišli dvaja ľudia, štyri osoby previezli so zraneniami do nemocnice, jedna z nich je v kritickom stave. Podľa neziskovej organizácie Gun Violence Archive (GVA) bolo tento rok v Spojených štátoch zaznamenaných 163 prípadov masovej streľby, pri ktorých boli zranené alebo zabité najmenej štyri osoby s výnimkou páchateľa. V USA s približne 330 miliónmi obyvateľov je v obehu asi 400 miliónov kusov zbraní. Snahy o sprísnenie kontroly ich získania a držby už roky narážajú na odpor republikánov, zarytých obhajcov ústavného práva nosiť zbrane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy