Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
417. deň na Ukrajine: Rusko a Ukrajina si vymenili zajatcov. Boje na fronte sa nezastavili
Zdielať na

417. deň na Ukrajine: Rusko a Ukrajina si vymenili zajatcov. Boje na fronte sa nezastavili

KYJEV / Približne 130 ukrajinských vojnových zajatcov bolo prepustených na slobodu a vrátilo sa domov v rámci "veľkej veľkonočnej výmeny". Maďarsko v sobotu zakázalo dovoz obilia a iných potravín z Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že v sobotu prijatie rovnakých opatrení oznámilo aj Poľsko. Obe krajiny uviedli, že ich zákazy budú trvať do 30. júna. Šéf žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vyvolal rozruch svojimi úvahami o možnom konci vojny na Ukrajine. Rusko by podľa neho malo deklarovať, že dosiahlo všetky stanovené ciele tzv. "špeciálnej vojenskej operácie", ako Kremeľ nazýva mohutnú agresiu voči svojmu susedovi.

Po Poľsku aj Maďarsko zakazuje dovoz obilia a ďalších potravín z Ukrajiny

Maďarsko v sobotu zakázalo dovoz obilia a iných potravín z Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že v sobotu prijatie rovnakých opatrení oznámilo aj Poľsko. Obe krajiny uviedli, že ich zákazy budú trvať do 30. júna. Kým v Poľsku sa zákaz bude vzťahovať na dovoz obilia, cukru, mäsa, ovocia a zeleniny, mlieka, vajec a ďalších potravín, vo vyhlásení maďarského ministerstva poľnohospodárstva zaslanom tlačovej agentúre MTI sa uvádza, že zakázané bude obilie, olejniny a niekoľko ďalších poľnohospodárskych výrobkov. V reakcii na oznámenie poľskej vlády ukrajinské ministerstvo agrárnej politiky v sobotu vyjadrilo ľútosť nad rozhodnutím Varšavy.

Jermak: V rámci výmeny zajatcov s Ruskom bolo prepustených zhruba 130 Ukrajincov

Približne 130 ukrajinských vojnových zajatcov bolo prepustených na slobodu a vrátilo sa domov v rámci "veľkej veľkonočnej výmeny". V nedeľu to oznámil šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters. "Domov sa vracia 130 našich ľudí. (Výmena zajatcov) sa uskutočnila vo viacerých fázach počas uplynulých dní," uviedol Jermak na platforme Telegram. Dodal, že medzi prepustenými zajatcami vojny sú členovia armády, pohraničnej stráže, príslušníci Národnej gardy Ukrajiny, členovia námorných síl a zamestnanci štátnej pohraničnej stráže. Za posledný týždeň išlo už o druhú väčšiu výmenu väzňov medzi Kyjevom a Moskvou. V pondelok bolo prepustených 106 ruských zajatcov výmenou za 100 Ukrajincov.

Šéf Wagnerovcov vyvolal rozruch úvahami o konci vojny na Ukrajine

Šéf žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vyvolal rozruch svojimi úvahami o možnom konci vojny na Ukrajine. Rusko by podľa neho malo deklarovať, že dosiahlo všetky stanovené ciele tzv. "špeciálnej vojenskej operácie", ako Kremeľ nazýva mohutnú agresiu voči svojmu susedovi. "Pre (ruskú) štátnu moc a spoločnosť je dnes nevyhnutné urobiť veľkú bodku za špeciálnou vojenskou operáciou," napísal majiteľ vagnerovcov, ktorého slová zverejnili aj viaceré ukrajinské médiá. 

Ideálnym spôsobom, ako celú záležitosť uzavrieť by podľa neho bolo "oznámiť koniec špeciálnej vojenskej operácie a deklarovať, že Rusko dosiahlo všetky svoje stanovené ciele". A podľa Prigožina by to vlastne bola aj pravda, pretože "v istých aspektoch sme ich naozaj aj dosiahli". Rusko spustilo masívny vojenskú agresiu voči Ukrajine vlani vo februári. Plán na rýchle obsadenie Kyjeva a zrejme aj celej Ukrajiny mu síce nevyšiel, ale podarilo sa mu obsadiť rozsiahle oblasti na východe na juhu Ukrajiny. Ruský postup sa však medzičasom už prakticky zastavil, respektíve spomalil na minimum, zatiaľ čo Ukrajincom sa podarilo oslobodiť časť okupovaných území.

Nemeckí vyšetrovatelia dostali 337 podnetov na možné vojnové zločiny na Ukrajine 

Na nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) bolo do polovice apríla podaných 337 podnetov týkajúcich sa podozrení na vojnové zločiny spáchané na Ukrajine počas prebiehajúcej ruskej ofenzívy. Vyplýva to z odpovede vlády v Berlíne na otázku poslanca z konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Güntera Kringsa, na ktorú sa v nedeľu odvolala agentúra DPA.

Nemeckí vyšetrovatelia z BKA, ktorých vyšetrovaním vojnových zločinov na Ukrajine vlani v marci poveril generálny prokurátor Peter Frank, už vypočuli okolo 90 svedkov násilných činov ruských vojakov. Dve tretiny zo svedkov tvorili utečenci, ktorí prišli z Ukrajiny do Nemecka, píše na svojom webe nedeľník Welt am Sonntag. 

Putin oslávil Veľkú noc v moskovskej katedrále, útoky na Ukrajinu neustali

Šéf Kremľa Vladimir Putin sa v nedeľu v moskovskej katedrále zúčastnil na slávnostnej bohoslužbe pri príležitosti pravoslávnej Veľkej noci. Ruské útoky na Ukrajinu pritom neustali ani počas sviatkov: v jednom z chrámov v Záporožskej oblasti museli veľkonočnú liturgiu zrušiť, keďže ho poškodilo ruské ostreľovanie. Putin sa na pravoslávnu veľkonočnú nedeľu - rovnako ako vlani - zúčastnil na polnočnej bohoslužbe v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa. Ruské médiá zverejnili fotografie, na ktorých vidno šéfa Kremľa v tmavom obleku, bielej košeli, fialovej viazanke, ako sa prežehnáva a drží v ruke zapálenú sviecu.

Poľský zákaz sa okrem dovozu obilia z Ukrajiny vzťahuje aj na jeho tranzit

Poľský zákaz dovozu ukrajinského obilia a iných potravín sa vzťahuje aj na ich tranzit cez poľské územie. Povedal to v nedeľu poľský minister rozvoja a technológií Waldemar Buda. Poľsko aj Maďarsko v sobotu oznámili, že sa rozhodli zakázať dovoz obilia a ďalších potravín zo susednej Ukrajiny, aby tak ochránili svoj poľnohospodársky sektor, keďže záplava týchto ukrajinských tovarov znížila ich ceny v celom tomto regióne. 

Oba zákazy majú trvať do 30. júna, pričom poľský vstúpil do platnosti hneď v sobotu večer, približuje Reuters. "Zákaz je úplný, vrátane zákazu tranzitu cez Poľsko," napísal minister Buda na Twitteri. Dodal však, že s ukrajinskou stranou sa uskutočnia rozhovory s cieľom vytvoriť systém na zaistenie toho, že zakázané ukrajinské potraviny budú cez Poľsko "len prechádzať", no neskončia na miestnom trhu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy