Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Osemročný chlapec nezvládol prechod cez traverz, bol prevezený vrtuľníkom
Zdielať na

Osemročný chlapec nezvládol prechod cez traverz, bol prevezený vrtuľníkom

DEMÄNOVSKÁ DOLINA / Poranenie chrbta utrpel v nedeľu (16.4.) popoludní v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry osemročný lyžiar. Tentoraz v Jasnej Nízkych Tatrách na Májovej mulde. Musel zasahovať aj vrtuľník. Mala to byť pokojná nedeľná lyžovačka so starým otcom, ale poobede školák zrejme na Chopku vo voľnom teréne precenil svoje sily. Prepojovací traverz doslova preletel.

Na sociálnej sieti o tom informuje Horská záchranná služba (HZS). Chlapca previezli do nemocnice leteckí záchranári. Osemročný lyžiar nezvládol prechod cez traverz zjazdovej trate a spadol. "Chlapec lyžoval z voľného terénu na lyžiarsku trasu, ale v danom momente akokeby nevybral ten priestor. Aby sa dostal na zjazdovú trať a prepadol do traverzu. A spadol 20 metrov pod májový traverz," Jakub Filipko, horský záchranár HZS Nízke Tatry.

8-ročný chlapec sa prepadol pod snehovým traverzom. A ostal nehybne ležať vo voľnom teréne. Záchranu volal starý otec, ktorý všetko videl. Chlapec si zranil chrbticu v driekovej časti, horskí záchranári ho dali do vákuového matraca a vytiahli späť na zjazdovú trať. "Prilbu mal a sťažoval sa na bolesť driekovej chrbtice," dodal Filipko. "Záchranársky vrtuľník pristál priamo na Priehybe, bol prevezený do detskej fakultnej nemocnice," ozrejmila Zuzana Hopjaková, hovorkyňa ATE. 

Traverz prepája zjazdovky. "Je to traverz, to kopíruje časť kopca a dole pod tým traverzom je voľný terén ako pri každom traverze," doplnil Filipko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy