Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ryanair od októbra prestane lietať z Prahy
Zdielať na

Ryanair od októbra prestane lietať z Prahy

Zdroj: Flickr.com/ilustračné

Dôvodom razantného ústupu je údajne zdraženie poplatkov na letisku Ruzyň...

Dôvodom razantného ústupu je údajne zdraženie poplatkov na letisku Ruzyň. Informuje o tom na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes.

"Je to kompletné stiahnutie sa z Prahy, nevrátime sa ani po zime," upozornila Henrike Schmidtová, ktorá ma na starosti predaj a marketing Ryanairu v stredoeurópskych krajinách.

Ryanair tak bude v Českej republike lietať len z Brna, odkiaľ prevádzkuje linku do Londýna. Pre Letisko Praha nie je odchod Ryanairu na prvý pohľad až taký zásadný: aerolínie ročne prepravia z Prahy zhruba 250.000 cestujúcich, čo je asi 2 % z celkového počtu pasažierov.

Ryanair ale mohol do Prahy priniesť množstvo turistov, aj keď nie za príliš výhodnú cenu pre letisko, ktorí by však pomohli domácemu cestovnému ruchu.

Podľa Schmidtovej Ryanair presunie svoje kapacity z pražského letiska tam, kde mu vyjdú s cenou v ústrety. O koľko sú poplatky na letisku Ruzyň vyššie ako inde v Európe, ale neprezradila. "Napríklad na Kanárskych ostrovoch neplatíme žiadne poplatky," uviedla Schmidtová. Ak by Praha na ponuku Ryanairu prikývla, aerolínie by jej predložili predbežný plán na otvorenie 33 liniek z Prahy do celej Európy a umiestnenie až šiestich lietadiel, ktoré by mali na Ruzyni svoju základňu.

Ryanair patrí k aerolíniám, ktoré aj v čase krízy dokážu zarobiť. Oproti iným leteckým spoločnostiam je na tom veľmi dobre. Na prelome rokov však napriek tomu začal šetriť. Na rozdiel od väčšiny európskych dopravcov počet cestujúcich, ktorí využívajú služby Ryanairu, neustále rastie, pričom priemerná cena letenky v tejto spoločnosti medziročne klesla o 12 %.

Najčítanejšie správy