Jasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Český škandál: Lekár z vládnej delegácie ťapol kórejskú hygieničku po zadku
Zdielať na

Český škandál: Lekár z vládnej delegácie ťapol kórejskú hygieničku po zadku

SOUL / Nepríjemný diplomatický škandál riešia v susednej Českej republike. V Južnej Kórei ho spôsobil muž, ktorý priletel s delegáciou českého ministra dopravy. Pod vplyvom alkoholu vraj "ťapol" miestnu hygieničku po zadku. České ministerstvo obrany toto obvinenie potvrdilo a zároveň vyhlásilo, že prípad dôkladne vyšetrí.

Incident, ku ktorému došlo na letisku v juhokórejskom Soule už riešia české ministerstvo zahraničia, ministerstvo obrany aj juhokórejské úrady. Český lekár s hodnosťou podplukovníka sa podľa českého ministra dopravy za svoj čin ospravedlnil. S delegáciou, ktorá sa dnes vracia do vlasti, však podľa všetkého nepriletí. Južnú Kóreu zatiaľ podľa zverejnených správ opustiť nemôže. Bývalý český minister zahraničia Svoboda hovorí o hanbe. "Tak sa my správame. Taký je obraz našej krajiny," uviedol Cyril Svoboda, bývalý minister zahraničia Českej republiky. 

Česi pritom majú, či minimálne doteraz mali podľa českej odborníčky na Južnú Kóreu v krajine dobrú povesť. "Oni nás celkom dobre poznajú a myslím si, že ešte viac, ako my ich. Zatiaľ sme takéto incidenty nemali," vysvetlila Miriam Löwensteinová, koreanistka. 


Český senátor Fisher zdôraznil, že k incidentu došlo v čase, keď sa Česi usilujú o prehĺbenie spolupráce s Južnou Kóreou. Situácia je o to chúlostivejšia, že český lekár cestoval s oficiálnou delegáciou. "Zdá sa mi, že je to nešťastné, že je potreba to vyriešiť, nie len skutkovú  podstatu, ale aj tú symbolickú rovinu, ktorá je politická a je vysoko senzitívna," ozrejmil Pavel Fischer, český senátor.

Cesty zameranej na posilnenie spolupráce v moderných technológiách, či logistike sa zúčastnili aj desiatky zástupcov českých spoločností. Do Južnej Kórey delegácia dorazila zo Singapuru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy