Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Pozor na suveníry z dovolenky. Môžu vám ju predražiť
Zdielať na

Pozor na suveníry z dovolenky. Môžu vám ju predražiť

BRATISLAVA / Pozor na suveníry z dovolenky, ktoré ju môžu výrazne predražiť. Aj napriek upozorneniam sa stále nájdu ľudia, ktorí riskujú a privezú si napríklad koraly. Svoje o tom vedia aj turistky, ktoré zadržali colníci.

​Asi každý z nás si priniesol z dovolenky maličkosť, ktorá mu mala neskôr pripomínať pekné chvíle v zahraničí. Určite sa neoplatí priniesť si domov koral alebo iný chránený druh. Ani ten najmenší kúsok sa nepokúšajte prepašovať. Colníci majú pomocníkov, ktorí ich nájdu. "Pri colnej kontrole batožiny Rakúšanky, ktorá vstupovala na územie EÚ na bratislavskom letisku z egyptskej Hurgady, colníci objavili štyri kusy koralov," uviedla hovorkyňa Colného úradu Bratislava Drahomíra Adamčíková.

Ešte ani nezačala letná turistická sezóna a príslušníci finančnej správy z Pobočky Colného úradu Bratislava Letisko sa od začiatku roka stretli s viacerými prípadmi dovozu morských koralov najmä z Egypta. Vývoz rôznych druhov chránených rastlín, živočíchov, ale aj výrobkov z nich je zakázaný. Nápomocný im je špeciálne vycvičený pes. Nemá problém s vyhľadávaním chránených druhov rastlín či živočíchov.

"Našiel ďalší koral v kufri 39-ročnej Slovenky, ktorá takisto cestovala z Egypta. Finančná správa upozorňuje, že dovoz takýchto suvenírov nie je povolený. Ak si chcete z dovolenky priviesť nejaký exemplár, radšej si overte, či na jeho dovoz nepotrebujete príslušné povolenie slovenských orgánov," dodala Adamčíková. Turistkám teraz hrozí pokuta vo výške 330 eur a zabavenie koralov. Pri závažnom porušení predpisov môže hroziť až 8-ročný pobyt za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy