Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V USA zadržali podozrivého z úniku tajných dokumentov
Zdielať na

V USA zadržali podozrivého z úniku tajných dokumentov

WASHINGTON / Federálni agenti vo štvrtok, 13. apríla, zadržali podozrivého v prípade úniku citlivých dokumentov amerických tajných služieb. Ide o príslušníka Národnej gardy štátu Massachusetts, 21-ročného Jacka Teixeira, ktorého obvinia z neoprávneného zverejnenia utajovaných informácií o národnej obrane. Pentagon sľubuje sprísnenie bezpečnostných opatrení.

Zadržaným je 21-ročný Jack Teixeira, zamestnanec Vzdušných síl Národnej gardy USA, uviedol Garland. V krátkom vyjadrení pre novinárov dodal, že agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) ho vzali do väzby "bez incidentu" a predvedú ho pred federálny súd v Massachusetts.

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že tento muž so špecializáciou na spravodajskú činnosť viedol internetovú diskusnú skupinu, kde sa objavili tajné dokumenty. Podľa amerických médií sa členom skupiny chválil, že má prístup k utajovaným informáciám a následne im poskytol fotografie týchto dokumentov.

Pre obvinenia zo špionáže ho postavia pred súd. V prípade odsúdenia mu hrozí až 10-ročný trest. "Pokračujeme vo vyšetrovaní, kde všade sa tieto spravodajské dokumenty dostali. Musíme zdôrazniť, že existujú prísne zavedené usmernenia na ochranu utajovaných a citlivých informácií. A toto bol úmyselný trestný čin porušujúci všetky usmernenia," uviedol hovorca Pentagonu a brigádny generál Pat Ryder.

Mladík mal na sociálnej sieti Discord postupne zverejňovať citlivé americké dokumenty, ktoré informovali o ruskej invázii na Ukrajine. Jeho motív nie je známy, no podľa členov četovacej skupiny, do ktorej patril, sa chcel len ukázať. V tejto skupine diskutovali asi 30-tich milovníci zbraní a videohier. Jeden z členov skupiny tvrdí, že prvé dokumenty sa v nej objavili už pred ôsmymi mesiacmi. "Spočiatku šlo najmä o dokumenty o Rusku a Ukrajine. Postupne sa tam ale zjavovali tajné materiály prakticky o hocičom," uviedol bývalý člen skupiny. 

Obvinený mal záľubu v zbraniach

Spomínaný člen skupiny Jacka opísal ako charizmatického milovníka zbraní. "Považoval sa za nášho lídra. Chcel mať z nás supervojakov - informovaných, zdravých, veriacich, dobre vyzbrojených," spresnil. Ako fanatika do vojenstva opísala Jacka aj jeho spolužiačka zo strednej školy Brooke Cleathero:"Mnohí si na neho preto dávali radšej pozor. Bol zbláznený do zbraní." 

Mladík podľa všetkého pracoval ako IT špecialista, ktorý mal na starosti ochranu armádnych komunikačných sietí. Podľa vyšetrovateľov mal mladík najvyšší stupeň bezpečnostnej previerky od roku 2021. Minulý rok vo februári bol povýšený. Zatiaľ ale nie je jasné, ako presne sa k utajeným dokumentom, ktoré zverejňoval, dostal. "Nemusel byť priamym adresátom žiadneho z nich. Mohol ich napríklad vziať ľuďom zo stola," tvrdí  Andrew McCabe, bývalý zástupca riaditeľa FBI.

Únik ovplyvní aj medzinárodné vzťahy

Zverejnenie dokumentov spôsobilo Spojeným štátom mnoho problémov a môže poškodiť ich vzťahy s partnermi v rôznych kútoch sveta. V jednom z dokumentov sa napríklad spomína prílišná ochota generálneho tajomníka OSN Guterresa ustupovať ruským záujmom. "Generálny tajomník je verejne činnou osobou už dlho. Neprekvapuje ho preto, že je špehovaný a jeho súkromné rozhovory sú odpočúvané," reaguje hovorca OSN Stephane Dujarric.

Americkí predstavitelia pravosť dokumentov verejne nepotvrdili. Kyjev aj Moskva ich pravosť spochybňujú. Podľa ukrajinského ministra obrany ide o zmes pravdivých a vymyslených informácií. Najnovšie objavené správy napríklad naznačujú rozsiahle nezhody v Kremli. Jednotlivé zložky sa podľa nich vzájomne obviňujú zo zodpovednosti za vojenské zlyhania na Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy