Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Východná D1 je uzavretá. Dôvodom je únik chemikálie
Zdielať na

Východná D1 je uzavretá. Dôvodom je únik chemikálie

PREŠOV / Z dôvodu úniku chemickej látky na parkovisku čerpacej stanice na diaľnici D1 medzi Prešovom a Košicami je uzatvorená diaľnica v oboch smeroch. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. Na postihnutom úseku sa tvoria kolóny.

"V smere z Prešova do Košíc je diaľnica uzatvorená od výjazdu na Lemešany. Obchádzka vedie po ceste I/20 cez obce Lemešany, Janovík, Bretejovce a Budimír. V smere z Košíc do Prešova je diaľnica uzatvorená od výjazdu na Budimír," uvádza polícia s tým, že obchádzka vedie po tej istej trase. Na mieste zasahujú hasiči.

Podľa aktuálnych informácií ide o nebezpečnú kyselinu chlorovodíkovú. Šofér kamióna, ktorý viezol cisternu z Novák na Ukrajinu, zastavil na odpočívadle. Počas prestávky si všimol únik chemikálie a zalarmoval hasičov. Na mieste zasahovali zložky v špeciálnych protichemických oblekoch. Látka, ktorá unikala do ovzdušia, môže pri vdýchnutí či kontakte s kožou spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Čerpaciu stanicu a jej okolie v okruhu niekoľkých stoviek metrov museli z bezpečnostných dôvodov uzavrieť. Rovnako tak aj časť diaľnice z Prešova smerom do Košíc. Hasiči zasahujúci na mieste sa snažia únik nebezpečnej látky čo najskôr zastaviť. Cisternu budú následne prečerpávať. Unikajúcu chemikáliu aktuálne neutralizujú vápnom.

Okolie čerpacej stanice bude uzavreté až do skončenia zásahu. V prípade silnejšieho vetra totiž hrozí, že by sa chemikália mohla dostať do širšieho okolia. "Vyhlásili sme mimoriadnu situáciu v okolí 800 metrov od tohto miesta. Situáciu budeme monitorovať," informoval prednosta okresného úradu Prešov Peter Harvan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy