Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Medveď farmárovi napáchal škody. Od štátu nedostane ani cent
Zdielať na

Medveď farmárovi napáchal škody. Od štátu nedostane ani cent

ČIERNY BALOG / Farmár z Čierneho Balogu sa ocitol v kurióznom spore s úradmi. Prišiel o kravu, ku ktorej sa dostal cez oplotenie medveď. Žiadnu náhradu škody ale nedostane, pretože plot na farme vraj nie je dostatočne vysoký. A to podľa novej vyhlášky, ktorá platí od januára 2023.

Medveď sa dostal cez elektrický oplotok na farme roztrhal kravu. Farmár ale na kompenzáciu môže zabudnúť. "Vyšiel zákon, že tyče musia mať 1,20 metra a my máme meter," uviedol farmár Ján Budovec. K situácii sa vyjadril aj Vladimír Hrúz z CHKO štátna ochrana prírody Poľana: "Od začiatku roka platia nové pravidlá, sú tam prísne kritériá."

Farmárom je takmer 40 rokov, pozemky má oplotené, no podľa novej vyhlášky je výška jeho plotu pre medvede, vlky či rysy nesprávna. Škody si vyčíslil na 1200 eur, a hoci žiadosť priniesol na okresný úrad, ktorý rozhoduje o kompenzácii včas, nedostane ani cent. "Dajú také podmienky, že nedosiahneme nič. Každý rok mi zabije, ale čo budem chodiť, keď mi nič nepreplatia," uviedol Budovec.

Farmár si ešte cez zimu nakúpil materiál, na jar chcel oplotky opravovať. Zdá sa, že investoval zbytočne. Podľa novej vyhlášky všetko, čo kúpil, je opäť v nesprávnej výške. "Tie kritériá sú nastavené takto a nemusia mať všetci aktuálne informácie, ak sa s tým nestretli. Pred tým bolo nariadené, že musí byť ohradené, teraz je určená aj výška," dodal Hrúz.

Súvisiace články