Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Absurdné a neprípustné: Roky nevieme premenovať ulicu J. Tisa
Zdielať na

Absurdné a neprípustné: Roky nevieme premenovať ulicu J. Tisa

BRATISLAVA/VARÍN / Spor o ulicu Jozefa Tisu v obci Varín v Žilinskom okrese trvá už roky. Historici a židovská obec sa ale nevzdávajú a naďalej bojujú za jej odstránenie. Ulica pomenovaná po vojnovom zločincovi roky odoláva. O jej osude by mal rozhodnúť súd.

Ulica vo Varíne neslávne preslávila túto dedinu na Slovensku. Ide o poslednú obec, kde majú ulicu pomenovanú po bývalom prezidentovi Slovenského štátu Jozefovi Tisovi. Ako prezident podpísal rozsudok smrti pre vyše 70-tisíc ľudí. "My to považujeme za niečo neprípustné a absurdné," povedal historik z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied Ján Hlavinka. 

Zmenu názvu ulice žiadali v minulosti prokurátor i aktivisti. Zatiaľ bez výsledku. "Už je to tri roky, čo tvrdím, že ulica Dr. Jozefa tisu mala byť dávno premenovaná," doplnila aktivistka Lenka Ticháková. Napriek tomu, že bol Tiso odsúdený ako vojnový zločinec, stále má svojich obdivovateľov. októbrové referendum v obci ukázalo, že občania sa tisovej ulice nechcú vzdať.

Premenovanie ulice nepodporili v lete ani miestni poslanci. Prokurátor Generálnej prokuratúry preto podal žalobu na žilinský krajský súd. "Predmetná vec nie je zatiaľ skončená, v súčasnosti prebiehajú procesy, s doručovaním účastníkov konania," uviedol hovorca Krajského súdu Žilina Jozef Michňa. 

Teraz je už ale situácia iná. Po komunálnych voľbách vzniklo nové obecné zastupiteľstvo, v ktorom sedia už noví poslanci. Momentálne vraj čakajú na verdikt súdu. Kedy sa ale dočkáme rozhodnutia súdu, nie je známe. Historici a židovská obec na Slovensku hovoria, že im nezostáva nič iné, len naďalej apelovať na občanov a kompetentných, aby začali konať. "Potrebujeme dozrieť, zlyhalo to školstvo, ľahostajný človek sa zo dňa na deň nezmení," uzavrel ústredný predseda Zväzu židovských náboženských obcí Richard Duda. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy