Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
408. deň na Ukrajine: Ruské sily ohrozujú únikovú trasu z Bachmutu
Zdielať na

408. deň na Ukrajine: Ruské sily ohrozujú únikovú trasu z Bachmutu

KYJEV / Mierové rokovania o ukončení konfliktu na Ukrajine musia byť zamerané na vytvorenie "nového svetového poriadku". V piatok to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas návštevy Turecka. Ruské sily sa veľmi pravdepodobne zmocnili centra mesta Bachmut na východe Ukrajiny a ohrozujú aj kľúčovú zásobovaciu trasu pre ukrajinské sily, uviedla v piatok britská spravodajská služba. Ukrajinská polícia spustila mobilnú aplikáciu, ktorá má pomôcť s nachádzaním detí, ktoré zmizli počas vojny, a spájať tak rozdelené rodiny.

Ruské sily ohrozujú únikovú trasu z Bachmutu

Ruské sily sa veľmi pravdepodobne zmocnili centra mesta Bachmut na východe Ukrajiny a ohrozujú aj kľúčovú zásobovaciu trasu pre ukrajinské sily, uviedla v piatok britská spravodajská služba. Hovorca ukrajinského vojenského velenia povedal, že situácia v Bachmute je zložitá a že ruské sily sústreďujú všetko úsilie na dobytie mesta, ale nedosahujú "strategický úspech"

"Akékoľvek rokovania musia byť založené na zohľadnení ruských záujmov... musia byť o princípoch, na ktorých bude založený nový svetový poriadok," povedal Lavrov. Dodal, že Rusko odmieta "unipolárny svetový poriadok vedený jedným hegemónom". Bachmut patrí medzi jedno z posledných mestských centier v Doneckej oblati, ktoré ešte nepadlo do rúk ruským silám. Britská správa naznačuje, že ukrajinské sily sú tam pod silným tlakom. Prezident Volodymyr Zelenskij pre dvoma dňami povedal, že v prípade hrozby obkľúčenia sa stiahnu.

Ukrajina spustila mobilnú aplikáciu na hľadanie detí deportovaných do Ruska

Ukrajinská polícia spustila mobilnú aplikáciu, ktorá má pomôcť s nachádzaním detí, ktoré zmizli počas vojny, a spájať tak rozdelené rodiny. Podľa odhadov ukrajinských úradov bolo od začiatku ruskej invázie z vlaňajšieho februára do Ruska deportovaných už približne 19.544 ukrajinských detí. Rusko popiera, že by tieto deti unieslo a tvrdí, že boli odvedené v záujme ich vlastnej bezpečnosti.

Nová mobilná aplikácia s názvom Reunite Ukraine sa dá zadarmo stiahnuť a ľahko sa s ňou pracuje, uviedol námestník šéfa ukrajinskej národnej polície Olexandr Facevyč. Polícia bude podľa jeho slov v rámci nej kontrolovať a potvrdzovať osobné profily aj pôsobiť ako tzv. sprostredkovateľ, ktorý zúčastneným umožní komunikovať prostredníctvom tejto aplikácie.

Lavrov: Mierové rokovania musia byť o vytvorení nového svetového poriadku

Mierové rokovania o ukončení konfliktu na Ukrajine musia byť zamerané na vytvorenie "nového svetového poriadku". V piatok to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas návštevy Turecka. Šéf ruskej diplomacie tiež pohrozil, že Moskva môže odstúpiť od dohody, ktorá v čase prebiehajúceho konfliktu umožňuje vývoz obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov. "Ak nedôjde k ďalšiemu pokroku v odstraňovaní prekážok vývozu ruských hnojív a obilnín, budeme premýšľať o tom, či je táto dohoda potrebná," povedal.

Brazílsky prezident navrhol Ukrajine, aby sa vzdala Krymu; Kyjev to odmietol

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva vo štvrtok navrhol Ukrajine, aby sa vzdala Krymského polostrova v prospech Ruska a začala tak mierové rokovania. Kyjev tento návrh v piatok odmietol. Lula tak predstavil svoj návrh na ukončenie rusko-ukrajinského konfliktu, o ktorom má budúci týždeň diskutovať počas návštevy Číny. Peking nedávno taktiež predložil svoj mierový plán.

Brazílsky prezident zároveň navrhuje vytvorenie skupiny krajín, ktoré by boli sprostredkovateľmi vo vojne na Ukrajine. Podľa jeho slov by takáto skupina mohla vzniknúť po tom, ako absolvuje návštevu Číny. "Neexistuje žiadny právny, politický ani morálny dôvod, ktorý by nás oprávňoval odovzdať čo i len centimeter ukrajinskej pôdy," uviedol hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko na sociálnej sieti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy