Polojasno
17°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Prezidentské voľby v Poľsku by vyhral Komorowski
Zdielať na

Prezidentské voľby v Poľsku by vyhral Komorowski

Zdroj: TASR

V druhom kole by získal 55 percent hlasov proti 32 percentám pre Kaczynského brata Jaroslawa.

Komorowski by v druhom kole získal 55 percent hlasov proti 32 percentám pre Kaczynského brata Jaroslawa. Prieskum dnes zverejnili v denníku Fakt.

Jaroslav Kaczynski, ktorý stojí na čele hlavnej poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), doposiaľ neuviedol, či sa bude uchádzať o prezidentský post, napriek nátlaku svojich stúpencov, aby tak urobil.

Lech Kaczynski, jeho manželka Maria a 94 ďalších, väčšinou vysokopostavených vojenských a politických predstaviteľov, zahynuli pri leteckom nešťastí 10. apríla pri ruskom Smolensku. Manželov Kaczynských pochovali v nedeľu v Krakove.

Lech Kaczynski by sa podľa očakávania uchádzal o ďalší päťročný mandát na kandidátke PiS vo voľbách, pôvodne naplánovaných na jeseň tohto roka.

"Rozhodneme o prezidentskom kandidátovi koncom tohto týždňa. Členovia PiS a jej stúpenci chcú, aby to bol Jaroslav Kaczynski, ale je na ňom a na jeho najbližších poradcoch, aby sa rozhodli," povedal vysokopostavený člen PiS Adam Lipinski.

Komorowski, ktorý sa smrťou Lecha Kaczynského automaticky stal úradujúcim prezidentom Poľska vzhľadom na svoju funkciu predsedu parlamentu, podľa očakávania v stredu oznámi, že 20. jún bude dňom konania prvého kola prezidentských volieb.

Ak v ňom ani jeden z kandidátov nezíska viac ako 50 percent, uskutoční sa o dva týždne neskôr, teda 4. júla, druhé kolo. Ďalší dnes zverejnený prieskum dnes preukázal, že podpora vládnej strane Občianska platforma (PO) klesla o tri percentuálne body na 45 percent, kým podpora PiS stúpla na 32 percent o jeden percentuálny bod. Ide o najväčšiu podporu pre PiS počas uplynulých niekoľkých mesiacov.

Najčítanejšie správy