Jasno
12°
Bratislava
Poľsko požiadalo Rusko o záznamy z čiernych skriniek
Zdielať na

Poľsko požiadalo Rusko o záznamy z čiernych skriniek

Zdroj: TASR/TVP via APTN

Dve čierne skrinky havarovaného stroja typu TU-154M skúmajú v Moskve, tretiu prepravili do Poľska a skúmajú ju vo Varšave.

Informoval o tom dnes v Moskve vrchný vojenský prokurátor Poľskej republiky plukovník Krzysztof Parulski.

Prokurátor, ktorý potvrdil ukončenie vyšetrovacích prác v dejisku katastrofy a pokračovanie identifikácie ostávajúcich obetí v Moskve, súčasne uviedol, že po jeho návrate z Ruska do Poľska sa ráta s tlačovou konferenciou v záujme informovania verejnosti o doterajších poznatkoch.

Ako je známe, dve čierne skrinky havarovaného stroja typu TU-154M skúmajú v Moskve, tretiu prepravili do Poľska a skúmajú ju vo Varšave, pretože išlo o poľský produkt.

Generálny prokurátor Ruskej federácie Jurij Čajka ubezpečil svojho poľského partnera Andrzeja Seremeta, že ruská strana bude poľskej poskytovať postupne materiály súvisiace s vyšetrovaním.

Hovorca vrchnej vojenskej prokuratúry Poľskej republiky plukovník Zbigniew Rzepa dnes vo Varšave dementoval informácie jedného z periodík (Dziennik Gazeta Prawna), podľa ktorých je na zázname jednej z čiernych skriniek evidentný krik pasažierov. Hovorca to označil za nepravdivú informáciu a zdôraznil, že vojenský prokurátor pôsobiaci v Moskve ju s určitosťou denníku, ktorý sa odvoláva na nemenovaný zdroj, neposkytol.

Poľská vojenská kontrarozviedka monitorovala tragický let

Poľská vojenská kontrarozviedka SKW monitorovala 10. apríla priebeh letu prezidentského špeciálu typu TU-154M z Varšavy do Smolenska, napísal denník Rzecpospolita.

Kontrarozviedka tak dostávala aj údaje o polohe stroja, jeho výške a rýchlosti, ktoré sa obvykle získavajú prostredníctvom GPS.

Z informácií periodika však vyplýva, že SKW mala už vo chvíľach havárie stroja k dispozícii audiozáznamy komunikácie medzi pilotmi a dispečermi letovej prevádzky riadiaceho letiska. Vojenská kontrarozviedka disponuje totiž utajenou odpočúvacou stanicou.

Samotná SKW tieto informácie oficiálne odmietla komentovať. Nie je ani známe, či kontrarozviedka poskytla svoje poznatky vojenským prokurátorom vyšetrujúcim tragédiu a ak áno, aké.
     

Súvisiace články

Najčítanejšie správy