Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ukrajinskí hrdinovia: Heger a Naď ocenili tamojších rušňovodičov
Zdielať na

Ukrajinskí hrdinovia: Heger a Naď ocenili tamojších rušňovodičov

BUČA / Na výročie tragédie v Buči na Ukrajinu po druhý raz vycestoval slovenský premiér Eduard Heger. Aj teraz vlakom. Dôvodom bola bezpečnosť. Železnica z Poľska na Ukrajinu je mimoriadne stráženou a kľúčovou dopravnou cestou. A kvôli neustálym raketovým útokom Rusov aj bezpečnejším spôsobom prepravy ako lietadlo, no vyžaduje si to mimoriadne úsilie. Heger sa bol preto poďakovať za bezpečnú prepravu aj samotným rušňovodičom.

Dočasne poverený premiér spolu s Jaroslavom Naďom boli v Kyjeve aj priamo u rušňovodičov, ktorí sú pre Ukrajincov hrdinovia. Heger sa im poďakoval a pozdravil ich. Váži si, že prevážajú státisíce utečencov, žijú v neustálom strachu, že Rusi zaútočia aj na železničnú infraštruktúru, ale aj napriek tomu každodenne jazdia. Vlaky sú na Ukrajine zatiaľ najspoľahlivejšou dopravou, ktorá tam funguje nepretržite. Je strategicky dôležitou aj ako komunikácia Ukrajincov so spojencami, ktorí jej po železniciach dodávajú vojenskú, ale aj inú pomoc.

Eduard Heger bol na Ukrajine už druhýkrát a ukrajinský prezident nám podľa neho fandí. Ich národ nás vníma ako silných spojencov. "Sme vláda, ktorá má jasné zahranično-politické ukotvenie. Rozumieme demokracii, rozumieme hodnote slobody, uvedomujeme si, že Slovensko patrí do západnej civilizácie a Ukrajina tiež, takže v tomto nás vníma ako silných spojencov," uviedol poverený premiér Eduard Heger.

Volodymir Zelenskyj v Kyjeve opäť poďakoval Slovensku za humanitárnu aj vojenskú pomoc. Naše staré stíhačky MiG-29 už chránia nebo nad druhým najväčším mestom Charkov. Niekde v tejto lokalite podľa informácií televízie JOJ bol nasadený aj protiraketový systém S 300 a Ukrajinci používajú aj naše húfnice Zuzana II, ktoré si od nás kúpili. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy