Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
398. deň na Ukrajine: Zelenskyj pokračuje v obhliadke frontových oblastí
Zdielať na

398. deň na Ukrajine: Zelenskyj pokračuje v obhliadke frontových oblastí

KYJEV / Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na utorok zlikvidovala 12 z 13 dronov-kamikadze vyslaných ruskou armádou. Zneškodnila aj jeden prieskumný dron Granat-4. Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyhlásilo, že k rozhodnutiu umožniť rozmiestnenie ruských jadrových zbraní na svojom území ho donútili agresívne kroky krajín Severoatlantickej aliancie ohrozujúce bezpečnosť Bieloruska. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok, 28. marca, zavítal do Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Pokračoval tak v návštevách viacerých oblastí Ukrajiny, ktoré pocítili útoky ruských síl.

Ukrajinská obrana zneškodnila 12 z 13 útočiacich dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na utorok zlikvidovala 12 z 13 dronov-kamikadze vyslaných ruskou armádou. Zneškodnila aj jeden prieskumný dron Granat-4, uviedla britská stanica BBC. Ukrajinské letectvo vo svojom vyhlásení spresnilo, že ruská armáda pri svojom najnovšom nočnom nálete použila 13 bezpilotných lietadiel typu Šáhid 136/131. Predtým náčelník kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko oznámil, že podľa predbežných informácií boli všetky drony letiace smerom na Kyjev zostrelené. Podľa Popka v dôsledku náletu nedošlo v Kyjeve k žiadnym obetiam, požiar v mestskej časti Sviatošyn spôsobili trosky po útoku dronu-kamikadze. BBC poznamenala, že v podmienkach vojny nie je možné promptne overiť tvrdenia bojujúcich strán. Okrem Kyjevskej oblasti bola v pondelok večer útoku s použitím dronov vystavená aj Dnepropetrovská oblasť na východe Ukrajiny. Ukrajinské vzdušné sily tiež informovali, že dve ruské stíhačky Su-35 letiace z letiska v Rostovskej oblasti vypálili na ciele v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny dve navádzané bomby.

Bielorusko zdôvodňuje rozmiestnenie ruských jadrových zbraní tlakom NATO

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyhlásilo, že k rozhodnutiu umožniť rozmiestnenie ruských jadrových zbraní na svojom území ho donútili agresívne kroky krajín Severoatlantickej aliancie ohrozujúce bezpečnosť Bieloruska. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na správy ruských štátnych médií. Plány na rozmiestnenie ruských taktických jadrových zbraní na území Bieloruska oznámil počas uplynulého víkendu ohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Podľa Bieloruska nebude takýto krok v rozpore s medzinárodnými dohodami o nešírení jadrových zbraní, keďže tieto zbrane by neboli pod kontrolou Minska.

"Bielorusko je nútené prijať opatrenia na posilnenie vlastnej bezpečnosti a obranyschopnosti" krajiny, uviedol Minsk s tým, že čelí "bezprecedentnému" politickému a ekonomickému tlaku zo strany Spojených štátov a ich spojencov, píše agentúra AFP. "Vojenská spolupráca Bieloruska s Ruskom prebieha v prísnom súlade s medzinárodným právom," tvrdil v utorok rezort diplomacie v Minsku. "Výcvik bieloruských pilotov, ktorí dokážu lietať na lietadlách so špecifickou muníciou, modernizácia takýchto lietadiel, ako aj rozmiestnenie jadrových hlavíc na území Bieloruska bez toho, aby bola Minsku odovzdaná kontrola nad nimi a nad súvisiacimi technológiami, nijakým spôsobom neodporuje ustanoveniam článkov I a II Zmluvy o nešírení jadrových zbraní," dodalo ministerstvo.

Minsk je podľa vlastných slov nútený reagovať, pretože "jednostranné donucovacie opatrenia (Severoatlantickej aliancie) vo sfére politiky a ekonomiky sú sprevádzané budovaním vojenského potenciálu na území susedných krajín – členov NATO v tesnej blízkosti našich hraníc". Bielorusko považuje kroky Západu za "priame a hrubé zasahovanie do vnútorných záležitostí nezávislého štátu s cieľom zmeniť geopolitický kurz a vnútropolitický systém" krajiny. Lukašenkov režim nepriamo podporuje masívnu ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine od jej začiatku vo februári 2022.

Zelenskyj pokračuje v obhliadke frontových oblastí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok, 28. marca, zavítal do Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Pokračoval tak v návštevách viacerých oblastí Ukrajiny, ktoré pocítili útoky ruských síl. Zelenského aktivity sa dejú v čase, keď mnohí očakávajú spustenie rozsiahlej ukrajinskej protiofenzívy s cieľom oslobodiť územia okupované Ruskom. Zelenskyj sa v Sumskej oblasti stretol s miestnymi predstaviteľmi a obyvateľmi. Tento región po vypuknutí vojny pred viac ako rokom čiastočne obsadili ruské sily. Tie sa odtiaľ stiahli začiatkom apríla. Zelenskyj zavítal do Ochtyrky, ktorá vlani zažila kruté boje, ale nebola obsadená, a tiež do mesta Trosťanec, ktoré ukrajinská armáda oslobodila 26. marca 2022. Obyvateľ Trosťanca Dmytro Zajac pre agentúru AP povedal, že prezidentova návšteva mesta pre neho veľa znamenala. "Je to symbol jednoty a železnej vôle, ktorá spojila krajinu," povedal. Počas uplynulého týždňa sa Zelenskyj objavil v Chersonskej a Charkivskej oblasti, ktoré boli počas minulého roka okupované ruskými silami. Navštívil i Bachmut v Doneckej oblasti a prišiel taktiež do Zaporižžskej oblasti na juhu.

Najčítanejšie správy