Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Havária čínskej lode vážne poškodila Veľkú koralovú bariéru
Zdielať na

Havária čínskej lode vážne poškodila Veľkú koralovú bariéru

Obnova najväčšieho koralového útesu sveta môže trvať až dve desaťročia.

Loď Šeng Neng 1 vezúca okrem uhlia aj 950 ton mazutu 3. apríla nabehla v plnej rýchlosti na plytčinu. Z poškodeného trupu unikli do mora približne tri tony mazutu, ktorý sa podarilo rozložiť pomocou chemikálií, takže pravdepodobne nedošlo k znečisteniu väčšieho rozsahu.

Ťažký trup lode však úplne rozdrvil časti najväčšieho koralového útesu sveta, ktorej obnova do pôvodného stavu môže potrvať až dve desaťročia.

"Očakávali sme dosť vážne škody a naše doterajšie pozorovania to potvrdzujú," uviedol výskumník David Wachenfeld zo správy námorného parku Great Barrier Reef.

Podľa prvých zistení 230-metrov dlhé plavidlo poškodilo tri kilometre dlhý a 250 metrov široký úsek koralovej bariéry. Potopená loď totiž nezostala na jednom mieste a v dôsledku prílivu a odlivu a morských prúdov sa posúvala po útese.

V niektorých lokalitách došlo k úplnému zničeniu podmorského života a koralových štruktúr. Zisťovanie skutočného rozsahu škôd potrvá minimálne týždeň.

Najväčšie obavy odborníkov vyvoláva kontaminácia útesu toxickou farbou z trupu lode. Ostré koraly zoškrabali časti náteru, ktorý sa rozptýlil po väčšine zasiahnutej oblasti.

Farba môže obsahovať chemikálie zabraňujúce vzniku usadenín na trupe zaoceánskych lodí, ktoré znemožňujú rast a šírenie citlivých podmorských organizmov.

Záchranným tímom sa v pondelok po odčerpaní zvyšného paliva podarilo vyzdvihnúť čínsku loď s z koralového útesu a odtiahnuť ju do 70 kilometrov vzdialeného kotviska pri brehoch Veľkého Keppelovho ostrova.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy