Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pri Veľkej koralovej bariére uviazla loď plná nafty
Zdielať na
Zahraničie

Pri Veľkej koralovej bariére uviazla loď plná nafty

Hrozí jej prelomenie!

V Číne registrovaná 230 metrov dlhá loď Šen Neng 1 zasiahla koralovú bariéru v plnej rýchlosti v sobotu v noci, keď sa o 15 kilometrov vychýlila z určenej plavebnej dráhy.

REUTERS

Polícia je pripravená evakuovať z ochromenej lode posádku, ak sa začne rozlamovať. Loď uviazla 70 kilometrov na východ od ostrova Great Keppel.

"Skoré ranné prelety nad nákladnou loďou ukázali malé množstvo škvŕn nafty asi dve námorné míle na juhovýchod od lode," uviedla vo vyhlásení vláda austrálskeho zväzového štátu Queensland. "Doteraz nedošlo k veľkému úniku nafty z lode."

Vlani v marci nabehla na plytčinu pri východnom pobreží Austrálie loď Pacific Adventurer registrovaná v Hongkongu. Z jej trupu unikla nafta, ktorá zašpinila veľké časti pláží.

Šen Neng 1 uviazla na plytčine po odchode z uholného nákladiska v Gladstone cestou do Číny. Kapitán povedal pracovníkom námornej bezpečnosti, že sa pokúsi dostať loď z plytčiny pri dnešnom vrchole prílivu.

Austrálske letectvo plánuje postriekať počas dneška oblasť chemickým disperzantom a posúdiť možnosti jej záchrany. Veľká koralová bariéra je jednou z hlavných turistických atrakcií Austrálie a je veľmi citlivá na poškodenie znečistením.


Zväčšiť mapu

Zdielať na

Najčítanejšie správy