Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
396. deň na Ukrajine: Kremeľ vzal Bielorusko za jadrového rukojemníka, tvrdí Kyjev
Zdielať na

396. deň na Ukrajine: Kremeľ vzal Bielorusko za jadrového rukojemníka, tvrdí Kyjev

Zdroj: SITA

KYJEV / Kyjev v nedeľu oznámil, že Rusko drží Minsk ako jadrového rukojemníka. Reagoval tým na sobotňajšie oznámenie ruského prezidenta Vladimira Putina o dohode o rozmiestnení ruských taktických jadrových zbraní v Bielorusku. Medzinárodná kampaň za zákaz jadrových zbraní (ICAN) v spojitosti s plánom Ruska na umiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku upozornila na nebezpečnú eskaláciu. Rusko a Čína nevytvárajú vojenskú alianciu a v spojitosti so vzájomnou vojenskou spoluprácou nič neskrývajú.

Kyjev: Kremeľ vzal Bielorusko za jadrového rukojemníka

Kyjev v nedeľu oznámil, že Rusko drží Minsk ako jadrového rukojemníka. Reagoval tým na sobotňajšie oznámenie ruského prezidenta Vladimira Putina o dohode o rozmiestnení ruských taktických jadrových zbraní v Bielorusku. "Putinovo vyhlásenie o umiestnení taktických jadrových zbraní v Bielorusku je krok smerom k vnútornému narušeniu stability tejto krajiny," napísal na Twitteri tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov. Takisto to podľa jeho slov v bieloruskej spoločnosti maximalizuje úroveň negatívneho vnímania i verejného odmietania Ruska a Putina. "Kremeľ vzal Bielorusko za jadrového rukojemníka," dodal.

Experti reagujú na možné rozmiestnenie ruských jadrových zbraní v Bielorusku

Medzinárodná kampaň za zákaz jadrových zbraní (ICAN) v spojitosti s plánom Ruska na umiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku upozornila na nebezpečnú eskaláciu. Experti to označili za mimoriadny krok či pokus o zastrašenie Severoatlantickej aliancie. "ICAN odsudzuje túto mimoriadne nebezpečnú eskaláciu, ktorá zvyšuje pravdepodobnosť použitia jadrových zbraní," uviedla táto kampaň na Twitteri. Zdieľanie jadrových zbraní podľa ICAN zhoršuje situáciu v spojitosti s konfliktom na Ukrajine a hrozí riziko katastrofických humanitárnych následkov.

Británia: Irán pravdepodobne Rusku posiela ďalšie bojové drony

Irán od začiatku marca pravdepodobne posiela Rusku nové bojové drony na použitie na Ukrajine. Oznámilo to v nedeľu britské ministerstvo obrany. Rusko od začiatku marca údajne použilo proti ukrajinským cieľom najmenej 71 dronov typu Šáhíd iránskej výroby, napísal britský rezort diplomacie na sociálnej sieti. Tieto útoky sa začali po dvojtýždňovom prerušení využívania týchto dronov na konci februára. To podľa rezortu diplomacie potvrdzuje, že Irán začal Rusku tieto bezpilotné lietadlá dodávať pravidelne v malých množstvách.

Bulharská viceprezidentka vyzvala Moskvu a Kyjev na zahájenie rokovaní

Bulharská viceprezidentka Iliana Jotová v nedeľu vyzvala na zahájenie rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou po tom, ako Moskva v sobotu oznámila plány na rozmiestnenie taktických jadrových zbraní v Bielorusku. Situácia začína byť "čoraz nebezpečnejšia a desivejšia", povedala Jotová. Dodala, že práve z tohto dôvodu spoločne s bulharským prezidentom Rumenom Radevom naďalej vyzývajú na zahájenie rokovaní. "Nie sú to prázdne slová. Je to želanie Bulharska, pretože viac zbrojenia vo všetkých krajinách vedie k nepredvídateľným rozhodnutiam a teraz existuje skutočná hrozba," dodala viceprezidentka.

Kyjev chce zasadnutie BR OSN; NATO považuje jadrovú rétoriku Ruska za nebezpečnú

Ukrajina žiada zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti so sobotným oznámením Ruska, že v Bielorusku umiestni taktické jadrové zbrane. "Ukrajina očakáva od Spojeného kráľovstva, Číny, Spojených štátov a Francúzska účinné opatrenia proti jadrovému vydieraniu zo strany Kremľa... Žiadame, aby sa na tento účel okamžite zvolalo mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN," uviedlo v nedeľu ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. 

Ruské médiá: Ukrajinský dron spôsobil výbuch v meste ďaleko od hranice

Výbuch, ktorý v nedeľu zranil troch ľudí a vytvoril kráter v centre ruského mesta ďaleko od hranice s Ukrajinou, údajne spôsobil ukrajinský dron. Oznámili to ruské úrady. Explózia nastala po poludní miestneho času v meste Kirejevsk v Tulskej oblasti, ktoré sa nachádza asi 300 kilometrov od hranice s Ukrajinou a 175 kilometrov južne od Moskvy. Oblastný bezpečnostný úrad hlásil tri poškodené obytné budovy. Ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na zdroje z bezpečnostných zložiek uviedla, že "príčinou výbuchu v Tulskej oblasti bolo taktické prieskumné bezpilotné lietadlo". Následne spresnila, že úrady identifikovali dron ako ukrajinský stroj Tu-141.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy