Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
392. deň na Ukrajine: Ukrajina čelila ďalšiemu dronovému útoku
Zdielať na

392. deň na Ukrajine: Ukrajina čelila ďalšiemu dronovému útoku

KYJEV / Ukrajinské mestá čelili v noci ďalšiemu ruskému dronovému útoku. Obrancom sa podľa generálneho štábu ukrajinskej armády podarilo zostreliť 16 z 21 letiacich dronov. V Kyjevskej oblasti zahynulo podľa záchranárov najmenej sedem ľudí. Ruská strana hlásila nočný útok ukrajinských dronov na vojenské ciele na Krymskom polostrove. Protivzdušná obrana ich vraj všetky zlikvidovala.

Ruský útok dronmi na školu v Kyjevskej oblasti usmrtil 4 ľudí

Štyria ľudia zahynuli a niekoľko ďalších utrpelo zranenia pri ruskom útoku dronmi, ktorý v noci na stredu zasiahol školu v Kyjevskej oblasti, informovali ukrajinské úrady. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. 

Pohotovostné služby najprv hlásili troch zabitých pri útoku južne od ukrajinského hlavného mesta Kyjev, ale polícia neskôr oznámila ďalšiu usmrtenú obeť. "Štvrtou obeťou je 40-ročný vodič. Muž nešiel počas leteckých poplachov do krytu," uviedol šéf polície Kyjevskej oblasti Andrij Nebytov. Medzi zabitými bol vodič sanitky privolaný na miesto, informovala ukrajinská generálna prokuratúra.

Útok vybuchujúcich dronov zasiahol strednú školu približne 80 kilometrov južne od Kyjeva, spresnili pohotovostné služby. Zverejnili aj zábery vážne poškodených budov. Úder podľa nich "sčasti zničil" dve poschodia dvoch študentských internátov a budovu, ktorá sa využívala na štúdium. Požiar postihol vyše 300 štvorcových metrov školy, uhasili ho krátko pred siedmou hodinou miestneho času.

Ukrajinské vzdušné sily zasa oznámili, že Rusko zaútočilo v noci na stredu, 22. marca, na Ukrajine 21 dronmi "iránskej výroby", pričom 16 z nich bolo zostrelených. "Vyše 20 iránskych vražedných dronov plus rakety, početné delostrelecké paľby - a to len za jednu noc ruského teroru proti Ukrajine," napísal na Twitteri ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Ruské námorné sily "odrazili" útok dronmi na prístav Sevastopol na Kryme

Ruské námorné sily v stredu skoro ráno "odrazili" útok dronmi na prístav Sevastopol na Krymskom polostrove, anektovanom Moskvou od Ukrajiny. Informoval o tom Kremľom podporovaný gubernátor mesta Michail Razvožajev, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Na Kryme, ktorý Moskva anektovala v roku 2014, sa nachádza ruská Čiernomorská flotila a od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu ho zasiahla už celá séria útokov dronmi. "Celkovo boli zničené tri objekty," uviedol Ruskom dosadený gubernátor Sevastopola Razvožajev v aplikácii Telegram. Dodal, že námorníci strieľali na drony "malými zbraňami" a že "funguje aj protivzdušná obrana". Razvožajev napísal, že situácia si nevyžiadala žiadne obete a neboli poškodené žiadne lode, ale výbuchy vyrazili sklá na oknách neďalekých budov. Vyzval na zachovanie pokoja a uviedol, že "situácia je pod kontrolou".

Zelenskyj navštívil pozície armády neďaleko Bachmutu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu, 22. marca, navštívil pozície ukrajinskej armády blízko mesta Bachmut, ktoré sa nachádza na východnej frontovej línii. Mesto je dejiskom najdlhšej a najkrvavejšej bitky od začiatku invázie Ruska na Ukrajine, ako povedal Zelenskyj.
Informovali o tom tlačová agentúra AFP a portál britského denníka The Guardian.

"Donecká oblasť. Pozície ukrajinskej armády na frontovej línii v okolí Bachmutu. Je mi cťou byť dnes tu a oceňovať našich hrdinov. Potriasť si s nimi ruky a poďakovať sa im za ochranu štátu, suverenity našej krajiny, východnej Ukrajiny," napísal Zelenskyj na sociálnych sieťach.

O jeho návšteve armádnych pozícií neďaleko Bachmutu informoval aj jeho úrad s tým, že prezident odovzdal vyznamenania vojakom. Zelenskyj si počas návštevy "vypočul" správy o operačnej situácii a priebehu nepriateľských akcií na frontovej línii, uviedol úrad vo vyhlásení.

MMF a Ukrajina sa dohodli na pôžičke v hodnote 15,6 miliardy dolárov

Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok, 21. marca, uviedol, že sa dohodol s Kyjevom na pôžičke v hodnote zhruba 15,6 miliardy dolárov zameranej na zotavenie vojnou poznačenej ukrajinskej ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Okrem strašných ľudských obetí má ruská invázia na Ukrajinu aj naďalej ničivý dopad na ekonomiku," povedal šéf misie MMF na Ukrajine Gavin Gray.

Štvorročný plán, ktorý podlieha schváleniu predstavenstva MMF, má podporiť "pokračujúce postupné zotavenie ukrajinskej ekonomiky a zároveň podporiť jej dlhodobý rast v kontexte povojnovej rekonštrukcie," píše sa vo vyhlásení MMF.

Hospodárska aktivita Ukrajiny sa vlani znížila o 30 percent, zatiaľ čo chudoba v krajine vzrástla, uviedol Gray. MMF predpokladá, že ukrajinská ekonomika sa bude v nasledujúcom období pomaly obnovovať, keď sa jej činnosť "zotaví z vážneho poškodenia kritickej infraštruktúry" spôsobeného vojnou, dodal. Predstavenstvo MMF má o záchrannej pôžičke rozhodnúť v najbližších týždňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy