Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
391. deň na Ukrajine: Japonský premiér pricestoval do Kyjeva
Zdielať na

391. deň na Ukrajine: Japonský premiér pricestoval do Kyjeva

KYJEV / Ukrajinské ministerstvo obrany v noci na utorok, 21. marca, uviedlo, že výbuch v meste Džankoj na severe Ruskom anektovaného Krymského polostrova zničil ruské strely s plochou dráhou letu, ktoré plánovala použiť ruská čiernomorská flotila. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok, 20. marca, večer vo videopríhovore poďakoval Európe a Spojeným štátom za najnovšie balíky pomoci pre Ukrajinu. Japonský premiér do Kyjeva pricestoval v utorok vlakom z poľského mesta Przemysl. Japonská štátna televízia NHK popoludní oznámila, že premiér už vystúpil na stanici v centre Kyjeva, kde sa má stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Explózia na Kryme zničila ruské rakety s plochou dráhou letu

Ukrajinské ministerstvo obrany v noci na utorok, 21. marca, uviedlo, že výbuch v meste Džankoj na severe Ruskom anektovaného Krymského polostrova zničil ruské strely s plochou dráhou letu, ktoré plánovala použiť ruská čiernomorská flotila. Podľa proruských predstaviteľov Krymu však šlo o útok dronov. "Explózia v meste Džankoj na dočasne okupovanom Kryme zničila ruské strely s plochou dráhou letu typu Kalibr, ktoré boli práve prevážané po železnici," uviedla ukrajinská vojenská rozviedka na sociálnych sieťach.

Ministerstvo obrany dodalo, že "výbuchy sú pokračovaním demilitarizácie Ruska a prípravou na prelomenie okupácie ukrajinského polostrova Krym". Proruský šéf správy Džankoja Ihor Ivin však vyhlásil, že na mesto zaútočili drony, pričom utrpel zranenia jeden človek, ktorý sa zotavuje v nemocnici. Podľa Ivina počas útoku vypukol požiar, ktorý zachvátil školu, obytný dom a obchod s potravinami; poškodená bola aj miestna energetická infraštruktúra. Agentúra AP upozorňuje, že vyjadrenia oboch strán sa nateraz nepodarilo nezávisle overiť.

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval do Kremľa na rokovania s Putinom

Agentúra AFP a denník The Guardian sa odvolávajú na zábery ruských štátnych médií. Čínsky líder vošiel do Kremľa po červenom koberci. V ceremoniálnej sále ho privítal Putin a delegácia vysokopostavených ruských predstaviteľov. Na záberoch ruských médií vedieť, ako si prezidenti podávajú ruky a stoja bok po boku, zatiaľ čo vojenská kapela hrala hymny oboch krajín. Následne prezidenti zamierili na rokovania. Podľa televízie Sky News sa očakáva, že tieto rozhovory budú zamerané na konflikt na Ukrajine a prehĺbenie ekonomickej spolupráce. Putin a Si Ťin-pching sa počas svojho pôsobenia v úrade stretli už viac než 40-krát. Čínsky líder pricestoval na trojdňovú návštevu Ruska v pondelok. Jeho pondelkové neformálne stretnutie s Putinom bez účasti delegácií trvalo viac ako štyri hodiny.

Zelenskyj ocenil EÚ za dohodu poslať Ukrajine milión delostreleckých nábojov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok, 20. marca, večer vo videopríhovore poďakoval Európe a Spojeným štátom za najnovšie balíky pomoci pre Ukrajinu. Európska únia sa na spoločnom rokovaní ministrov zahraničných vecí a obrany v Bruseli dohodla na pomoci pre Ukrajinu vo hodnote dvoch miliárd eur. Pôjdu aj na nákup a dodávku milióna kusov delostreleckej munície a zapojí sa do nej aj Slovensko. Potvrdili to šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer a štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer.

Ukrajinský prezident vo večernom prejave ocenil dohodu EÚ a povedal: "Naši európski partneri sa dohodli na spoločnom pláne zrýchliť dodávky nábojov pre naše delostrelectvo. Je to strategický krok. Dodáva nám vieru v našu jednotu, v nemeniteľnosť vývoja smerom k víťazstvu nad teroristickým štátom." Zelenskyj ďalej uviedol: "Dnes bol oznámený aj nový balík od Spojených štátov. Je v hodnote 350 miliónov dolárov. Ide o rakety HIMARS (salvové raketomety), delostrelecké náboje a ďalšiu muníciu - všetko toto naozaj potrebujeme na podporu našich bojovníkov." Krajiny EÚ odobrili trojfázový akčný plán, podľa ktorého bude počas nasledujúcich 12 mesiacov Kyjevu dodaných najmenej milión nábojov kalibru 155 mm. Doplnia sa tiež strategické zásoby členských štátov, ktoré sa po zaslaní vojenskej pomoci Ukrajine už takmer minuli.

Japonský premiér Fumio Kišida pricestoval do Kyjeva

"Táto historická návšteva je znakom solidarity a pevnej spolupráce medzi Ukrajinou a Japonskom. Ďakujeme Japonsku za jeho pevnú podporu a prispenie k nášmu budúcemu víťazstvu," napísala námestníčka ukrajinského ministra zahraničných vecí Emine Džaparovová na sociálnej sieti Twitter. Japonský premiér do Kyjeva pricestoval v utorok vlakom z poľského mesta Przemysl. Japonská štátna televízia NHK popoludní oznámila, že premiér už vystúpil na stanici v centre Kyjeva, kde sa má stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Kišida bude v máji hostiteľom summitu krajín G7 a doteraz bol jediným lídrom zo skupiny ekonomicky najvyspelejších krajín, ktorý ešte na Ukrajine nebol. Opakovane tvrdil, že takáto návšteva "je v štádiu zvažovania". 

Fumio Kišida je prvý japonský premiér od čias druhej svetovej vojny, ktorý navštívi aktívnu vojnovú zónu. jeho návšteva Ukrajiny sa uskutočňuje v rovnakom čase, ako čínsky prezident Si Ťin-pching rokuje s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve. Japonsko sa pridalo k západným krajinám, ktoré po ruskej invázii na Ukrajinu uvalili na Moskvu tvrdé sankcie a Kyjevu poskytli humanitárnu pomoc. Tokio vo februári oznámilo, že Ukrajine poskytne finančnú pomoc vo výške 5,5 miliardy dolárov. Ukrajine však zatiaľ neposkytlo žiadne vojenské vybavenie, keďže v tejto otázke je obmedzované tamojšou ústavou. Japonský premiér Fumio Kišida navštívil aj ukrajinské mesto Buča pri Kyjeve, kde ruské invázne sily počas okupácie masakrovali civilistov.

Najčítanejšie správy