Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Kazachstane majú predčasné voľby, Čierna Hora volí prezidenta
Zdielať na

V Kazachstane majú predčasné voľby, Čierna Hora volí prezidenta

ASTANA/PODGORICA / V nedeľu o 7.00 h miestneho času (01.00 h SEČ) sa v Kazachstane otvorili volebné miestnosti, aby sa mohli uskutočniť predčasné voľby do dolnej komory parlamentu (Mažilis).

Približne 12 miliónov voličov má čas do 20.00 miestneho času odovzdať hlasovacie lístky vo voľbách, prostredníctvom ktorých by sa do dolnej komory parlamentu mohli dostať nezávislí kandidáti. Mažilis je v súčasnosti zložený zo strán lojálnych kazašskému prezidentovi Kasymovi-Žomartovi Tokajevovi.

Čierna Hora: Voliči rozhodujú o novom prezidentovi; kandiduje aj Djukanovič

Čierna Hora rozhoduje v nedeľu o novom prezidentovi krajiny. Úradujúca hlava štátu Milo Djukanovič si zmeria sily so šiestimi vyzývateľmi vrátane štyroch z prosrbského tábora. Hlasovacie miestnosti sa v tejto balkánskej krajine otvorili o siedmej hodine ráno a prvé výsledky sa očakávajú v noci na pondelok. O prezidentovi sa podľa predpokladov rozhodne až v druhom kole 2. apríla medzi kandidátmi, ktorí v nedeľu obsadia prvé a druhé miesto. 

Podľa prieskumov je otázka, kto povedie tento členský štát Severoatlantickej aliancie (NATO) so zhruba 625.000 obyvateľmi, viac-menej otvorená, píše DPA. Samotný Djukanovič zastával vysokopostavené funkcie v čiernohorskej vláde za uplynulé tri desaťročia. Od roku 1991 absolvoval šesť funkčných období na poste premiéra. V prípade volebného víťazstva v aktuálnych voľbách to bude jeho tretie funkčné obdobie na poste prezidenta. 

Prezident má v Čiernej Hore z veľkej časti reprezentatívnu úlohu, podľa analytikov však môže nedeľňajšie hlasovanie priniesť potenciálny zlom. Favoritom je práve úradujúca hlava štátu Djukanovič, ktorý je aj architektom vyhlásenia nezávislosti Čiernej Hory od Srbska v roku 2006. Pre krajinu zaistil aj členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO) a pripravil ju na cestu k členstvu v Európskej únii.

Oponenti však Djukanoviča a jeho Demokratickú stranu socialistov (DPS) obviňujú z korupcie a väzieb na organizovaný zločin. Samotný prezident tieto tvrdenia ostro popiera. Jeho najvážnejším protikandidátom v nedeľných voľbách bude pravdepodobne predseda proruskej opozičnej strany Demokratický front Andrija Mandič. Djukanovič v piatok dva dni pred prezidentskými voľbami vypísal v krajine aj predčasné parlamentné voľby na 11. júna. Vypršala totiž trojmesačná lehota, ktorú mal dezignovaný premiér a bývalý vysokopostavený diplomat Miodrag Lekič na sformovanie nového kabinetu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy