Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
386. deň na Ukrajine: USA zverejnili video kolízie dronu s ruskou stíhačkou
Zdielať na

386. deň na Ukrajine: USA zverejnili video kolízie dronu s ruskou stíhačkou

KYJEV / Počet útokov v ukrajinskom meste Bachmut a okolí za posledných pár dní výrazne klesol. Vyplýva to z najnovšej správy amerických analytikov. V obliehanom meste naďalej zostáva najmenej 4-tisíc obyvateľov, z toho približne 38 detí. Boje pokračujú aj v ďalších oblastiach. Ukrajinská armáda odrazila za uplynulých 24 hodín celkovo 75 ruských útokov. V Rostove na Done na juhu Ruska, ktorý leží asi 100 kilometrov od Ukrajiny, horela budova oblastnej správy pohraničnej stráže, v ktorej sídli aj tajná služba FSB. O život prišiel jeden človek a ďalší dvaja sa zranili. Explóziu a následný požiar údajne spôsobilo vznietenie pohonných hmôt a mazív v garáži objektu.

Počet útokov v Bachmute a jeho okolí za posledných pár dní klesol

Počet útokov v ukrajinskom meste Bachmut a jeho okolí za posledných pár dní výrazne klesol, informoval vo štvrtok 16. marca vo svojej analýze americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Bachmut je už dlhé mesiace stredobodom najintenzívnejších bojov konfliktu, ktorý vlani na Ukrajine rozpútalo Rusko.

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin nedávno kritizoval ruské armádne velenie pre nízke prídely munície a varoval, že ak jeho žoldnieri budú nútení sa od Bachmutu stiahnuť, celý ruský front sa zrúti. V pondelok uviedol, že už dostávajú munície viac. Teraz Prigožin oznámil, že sa vagnerovcom podarilo dobyť jednu z dedín vzdialenú 9 kilometrov severozápadne od Bachmutu. 

Podľa britského vojenského experta Iana Stubbsa prišlo Rusko pri Bachmute o veľké množstvo vojakov. "Od mája minulého roku bolo len v oblasti okolo Bachmutu zabitých a zranených 20- až 30-tisíc príslušníkov ruských síl i Vagnerových jednotiek, čo je obrovská strata ľudských životov pri územnom postupe iba 25 kilometrov," uviedol Stubbs. V meste stále zostáva okolo 3 000 obyvateľov. "Sú tam ľudia, ktorí absolútne odmietajú odísť," uviedol gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko s tým, že evakuácie stále prebiehajú. 

Ukrajinská armáda podľa ranného hlásenia generálneho štábu odrazila za posledných 24 hodín 75 ruských útokov v 5 oblastiach. Rusi aj naďalej pokračovali v útokoch práve na Bachmut, Lyman, Avdijivku, Marjinku a Šachtarske v Doneckej oblasti. Za posledný deň Rusko vypálilo tri rakety a zasiahlo civilnú infraštruktúru v Charkove, podniklo ďalších 29 leteckých útokov a tiež v 79 prípadoch útočilo zo salvových raketometov.

Vyhlásenie jednotlivých strán konfliktu nie je možné vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Požiar budovy pohraničnej správy v Rostove má jednu obeť, pravdepodobne vybuchla munícia

Minimálne jeden človek prišiel o život a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri požiari v Rostove na Done na juhozápade Ruska, kde horí budova oblastnej správy pohraničnej stráže, súčasti ruskej tajnej služby FSB. Výbuch, požiar a čiastočné zničenie budovy spôsobilo vznietenie pohonných hmôt a mazív v garáži objektu, uviedla FSB. Podľa gubernátora všetko zrejme zavinil skrat elektrického vedenia. Podľa tlače v budove vybuchla uskladnená munícia. S ohňom zápasí viac ako stovka hasičov s 33 kusmi techniky.

"Jeden človek zahynul, ďalší dvaja sú zranení," povedal agentúre Interfax nemenovaný zdroj z radov záchranárov. Ruská redakcia BBC s odvolaním sa na očitých svedkov píše, že dym z požiaru vidieť po celom meste. Miestni obyvatelia tvrdia, že pred požiarom bol počuť výbuch. Zábery z miesta zachytávajú rozbité okná a poničené murivo. Mŕtvi a zranení sú z radov pracovníkov skladu v budove pohraničnej správy FSB, ktorú celú zachvátili plamene, píše na svojom webe list Kommersant. Očití svedkovia podľa neho uviedli, že v budove vybuchli zásoby munície.

Rostov na Done leží asi 100 kilometrov od hraníc s Ukrajinou, proti ktorej Rusko už viac ako rok vedie vojnu. Počas tohto času sa v hĺbke Ruska odohralo niekoľko veľkých požiarov s nejasnými príčinami. Úrady vyslovovali podozrenie o možných akciách ukrajinských "záškodníkov". Kyjev sa k operáciám na ruskom území minimálne oficiálne nehlási.

Tento mesiac vypukol rozsiahly požiar pri vojenskom letisku pri Krasnodare na juhozápade Ruska. Bol taký silný, že ho zaznamenali aj americké družice určené na sledovanie lesných požiarov. Úrady prípadný útok popreli a tvrdili, že "na mieste začala horieť tráva".

Roztržka medzi Spojenými štátmi a Ruskom, ktorú vyvolal incident v blízkosti Krymského polostrova pokračuje

Pentagon zverejnil video, ktoré ukazuje, ako ruská stíhačka vypustila palivo na americký dron. Následne zrejme rovnaká stíhačka poškodila vrtuľu. Moskva doteraz tvrdila, že bojové lietadlá dron nezasiahli a že do mora údajne spadol po prudkom manévri.

​Šéfovia diplomacie Ukrajiny a Číny diskutovali o územnej celistvosti

Ministri zahraničných vecí Ukrajiny a Číny vo štvrtok v spoločnom telefonáte diskutovali o dôležitosti princípu zachovania územnej celistvosti. Telefonát bol prvým oficiálnym rozhovorom oboch politikov od nástupu Čchina do funkcie vlani v decembri a zriedkavým verejne priznaným kontaktom medzi oboma krajinami. "Dnes sme počas telefonátu s čínskym ministrom zahraničných vecí Čchin Kangom diskutovali o tom, aké dôležité je pre Ukrajinu zachovanie územnej celistvosti," napísal Kuleba na sociálnej sieti.

Čína už predtým vydala vyhlásenie o vzájomnom telefonáte ministrov. Vyzvala tiež Kyjev a Moskvu, aby "čo najskôr" obnovili mierové rozhovory. Odôvodnila to obavami, že konflikt "sa môže vystupňovať a vymknúť spod kontroly". Peking "dúfa, že všetky strany zachovajú pokoj a zdržanlivosť, čo najskôr obnovia mierové rozhovory a vrátia sa na cestu politického urovnania," povedal šéf čínskej diplomacie Čchin ukrajinskému ministrovi Kulebovi v telefonáte. Podľa Čchina "Čína dúfa, že Ukrajina a Rusko nestratia nádej na dialóg a rokovania, nech budú akokoľvek ťažké či náročné".

Západné krajiny kritizujú Čínu, že neodsúdila inváziu Moskvy na Ukrajinu a že zostáva jej blízkym spojencom. Peking minulý mesiac poprel tvrdenia Spojených štátov, že uvažuje nad dodávkou zbraní Rusku, čím by ho vo vojne podporila. Peking minulý mesiac zverejnil dokument so stanoviskom k ruskej vojne na Ukrajine, v ktorom vyzýva na dialóg a snaží sa zaujať pozíciu neutrálneho sprostredkovateľa v konflikte. Predstavil aj vlastný mierový plán pre Rusko a Ukrajinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy