Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
385. deň na Ukrajine: Kyjev obvinil Putina z pokusu rozšíriť konflikt na Ukrajine o ďalšie strany
Zdielať na

385. deň na Ukrajine: Kyjev obvinil Putina z pokusu rozšíriť konflikt na Ukrajine o ďalšie strany

Zdroj: fotosita

KYJEV / Ruské stíhačky mali zničiť americký prieskumný dron za desiatky miliónov eur. Podľa americkej armády sa ruský bojový stroj zrazil s americkým prieskumným dronom a zasiahol jeho vrtuľu, po čom sa dron zrútil do mora. Ruská protivzdušná obrana zostrelila v noci na stredu nad mestom Belgorod tri rakety, uviedli v stredu tamojšie úrady v Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Kyjev obvinil v stredu ruského prezidenta Vladimira Putina z pokusu rozšíriť konflikt na Ukrajine o ďalšie strany. Obvinenie prišlo krátko po oznámení Washingtonu, že americký prieskumný dron MQ-9 spadol v utorok do vôd Čierneho mora po zrážke s ruskou stíhačkou Su-27 v medzinárodnom vzdušnom priestore. Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyzval prokurátorov, aby zasiahli proti snahe destabilizovať politickú situáciu v Rusku.

Ruské stíhačky mali zničiť americký prieskumný dron za desiatky miliónov eur

Ide o provokáciu - takto označil ruský veľvyslanec Anatolij Antonov incident, ktorý sa udial nad Čiernym morom. Ruské stíhačky mali zničiť americký prieskumný dron za desiatky miliónov eur. Podľa americkej armády sa ruský bojový stroj zrazil s americkým prieskumným dronom a zasiahol jeho vrtuľu, po čom sa dron zrútil do mora. Za incident údajne mohlo nebezpečné a neprofesionálne správanie ruskej strany. Podľa ruského ministerstva obrany sa však americký dron zrútil po vlastných prudkých manévroch a s bojovou stíhačkou nebol vôbec v kontakte. Antonov nezabudol zdôrazniť, že Moskva si konflikt s Washingtonom neželá.

Rusko tvrdí, že zostrelilo nad Belgorodom tri rakety

Ruská protivzdušná obrana zostrelila v noci na stredu nad mestom Belgorod tri rakety, uviedli v stredu tamojšie úrady v Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Časť trosiek a úlomky rakiet dopadli na obývané územia, uviedol gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov. V dôsledku rozbitého skla utrpelo ľahšie zranenia jedno dievča a úlomky striel poškodili viacero domov, dodal. K pôvodu rakiet sa Gladkov nevyjadril. Od ruského vpádu na Ukrajinu sa však úrady prihraničných oblastiach Ruska opakovane sťažujú na údajné ostreľovanie z ukrajinskej strany, ktorá sa však od takýchto prípadov dištancuje. Starosta mesta Belgorod Valentin Demidov uviedol, že obyvatelia poškodených domov sa ubytovali v jednom z miestnych hotelov. Opravné práce na dovedna 11 budovách sa majú začať už v priebehu stredy, pričom poškodené boli najmä strechy a okná, dodal.

Kyjev obvinil Putina, že chce do vojny na Ukrajine zatiahnuť ďalšie strany

Kyjev obvinil v stredu ruského prezidenta Vladimira Putina z pokusu rozšíriť konflikt na Ukrajine o ďalšie strany. Obvinenie prišlo krátko po oznámení Washingtonu, že americký prieskumný dron MQ-9 spadol v utorok do vôd Čierneho mora po zrážke s ruskou stíhačkou Su-27 v medzinárodnom vzdušnom priestore. Tento incident bol podľa stredajšieho vyhlásenia Kyjeva "vyprovokovaný Ruskom" a Putin týmto spôsobom "signalizoval pripravenosť rozšíriť konflikt (na Ukrajine) tak, aby sa do neho zapojili aj ďalšie strany," napísal na sociálnych sieťach tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov. Putin hrá podľa Danilova na Ukrajine "vabank" a jeho taktikou je "neustále zvyšovanie stávok" s nádejou, že sa zmenia okolnosti, ktoré pre neho momentálne nie sú priaznivé. Americký prieskumný dron MQ-9 spadol v utorok do vôd Čierneho mora po tom, ako sa podľa tvrdení Pentagónu v medzinárodnom vzdušnom priestore zrazil s ruskou stíhačkou Su-27. Podľa Pentagónu dron v čase incidentu vykonával v rutinné operácie v medzinárodnom vzdušnom priestore. Ruské ministerstvo obrany naopak tvrdí, že ruské stíhačky do žiadneho fyzického kontaktu s americkým dronom neprišli, nepoužili svoje zbraňové systémy a bezpečne sa vrátili na svoju základňu. Operátori amerického dronu podľa Moskvy vykonali príliš prudký manéver, čo spôsobilo stratu výšky stroja a jeho zrútenie do mora.

Putin vyzval na posilnenie boja proti destabilizácii situácie v Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyzval prokurátorov, aby zasiahli proti snahe destabilizovať politickú situáciu v Rusku. "Žiadam vás, aby ste tvrdo reagovali na úsilie destabilizovať spoločensko-politickú situáciu v krajine," povedal Putin počas stretnutia na úrade generálnej prokuratúry. "Prokurátori by mali byť aktívnejší v boji proti extrémizmu," dodal. Moskva za extrémistov označuje členov opozície či organizácií z radov občianskej spoločnosti. Na zozname extrémistických organizácií figurujú aj džihádistické skupiny, Jehovovi svedkovia a od roku 2022 aj americká Meta, materská firma sociálnych sietí Facebook a Instagram. Vlani bolo 23 zahraničných mimovládnych organizácií v Rusku vyhlásených za "neželané", uviedol na stredajšom stretnutí generálny prokurátor Igor Krasnov. Podľa Putina by prokurátori mali posilniť aj "ochranu základných práv vojakov, účastníkov a veteránov špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine. Moskva používa slovné spojenie "špeciálna vojenská operácia" pre označenie vojny na Ukrajine, ktorú Rusko rozpútalo 24. februára. "Vytvárame rozsiahle pozitívne zmeny zamerané na posilnenie suverenity krajiny a jej budúcnosti," dodal Putin. Krátko po ruskej invázii na Ukrajinu ruský parlament prijal nové zákony. Obsahujú dlhoročné tresty a pokuty pre tých, čo vedome šíria údajne nepravdivé informácie alebo diskreditujú ruské ozbrojené sily. Najmenej 19 500 ľudí, ktorí protestovali voči vojne na Ukrajine, bolo zadržaných, vyplýva z údajov nezávislého združenia OVD-Info.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy