Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
384. deň na Ukrajine: Ukrajina bude ďalej pokračovať v obrane mesta Bachmut
Zdielať na

384. deň na Ukrajine: Ukrajina bude ďalej pokračovať v obrane mesta Bachmut

KYJEV / Ukrajina bude ďalej pokračovať v obrane mesta Bachmut, ležiaceho v Doneckej oblasti. Rozhodlo sa tak na porade, zvolanej ukrajinským prezidentom Zelenským. Hovorca Kremľa Peskov dnes vyhlásil, že sa Rusko neobáva obžaloby zo strany Medzinárodného trestného súdu v Haagu, pretože tento súd neuznáva. Ruské sily naďalej ostreľujú ukrajinské mestá. Najmenej 1 človek zahynul a sedem ďalších sa zranilo počas ostreľovania mesta Kramatorsk. V medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom dnes došlo k zrážke ruskej stíhačky a amerického prieskumného dronu. Dron sa následne zrútil do mora. Manéver ruského pilota označili Američania za riskantný a neprofesionálny.

Ukrajinci budú ďalej brániť Bachmut, rozhodlo ukrajinské velenie

Ukrajinské velenie sa rozhodlo ďalej brániť Bachmut, ktorý sa Rusi už mesiace pokúšajú dobyť. Píšu to médiá o porade, ktorú zvolal prezident Volodymyr Zelenskyj ako vrchný veliteľ ozbrojených síl. "Bolo prijaté rozhodnutie o ďalšom udržaní a obrane mesta Bachmut," napísal server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na komuniké prezidentskej kancelárie. Tá zdôraznila, že išlo o spoločný postoj k obrane východoukrajinského mesta. Okrem aktuálnej situácie na fronte bola na programe aj analýza zabezpečenia dodávok zbraní a munície a množstvo pomoci poskytovanej partnermi a spojencami a jej ďalšej distribúcie. 

Veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj v pondelok uviedol, že situácia v Bachmute je naďalej zložitá, ukrajinskí obrancovia však odrážajú všetky útoky Rusov. "Útočné jednotky (žoldnierov) Wagnerove skupiny postupujú z viacerých smerov, snažia sa prelomiť našu obranu a postúpiť do centrálnej časti mesta," citovala Sýrskeho ukrajinská mediálna platforma Military Media Center. "Všetky pokusy nepriateľa o dobytie mesta odrážajú delostrelectvo, tanky a ďalšie palebné prostriedky. Obrana pevnosti pokračuje!dodal.

Bachmut je v súčasnosti jedným z ohnísk vojny na Ukrajine a odohrávajú sa tam jedny z najťažších bojov konfliktu, ktorý Moskva rozpútala pred vyše rokom. Kancelária ukrajinského prezidenta Zelenského minulý týždeň oznámila, že Syrskyj aj náčelník generálneho štábu Valerij Zalužnyj súhlasili, aby obrana Bachmutu pokračovala. Syrskyj v uplynulých dňoch obliehané mesto opakovane navštívil, aby sa na mieste presvedčil o situácii. Tiež šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v nedeľu uviedol, že boje v Bachmute sú čoraz tvrdšie, ako sa Rusi blížia centru mesta, zatiaľ čo "Ukrajinci vrhajú do boja nekonečnej zálohy".

Kremeľ tvrdí, že svoje ciele na Ukrajine môže dosiahnuť len vojenskou silou

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok, 14. marca, povedal, že vzhľadom na postoj Kyjeva je ciele Ruska na Ukrajine možné dosiahnuť len s použitím vojenskej sily. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. "Musíme dosiahnuť naše ciele. Momentálne je to možné len vojenskými prostriedkami vzhľadom na súčasný postoj kyjevského režimu," uviedol Peskov.

Rusko tvrdí, že na Ukrajine bojuje s cieľom "oslobodiť" rusky hovoriace obyvateľstvo žijúce vo východo-ukrajinskom Donbase od toho, čo nazýva neonacistickým režimom v Kyjeve. Kyjev aj Západ to označujú za nepodloženú zámienku na ospravedlnenie agresívnej vojny a ruskej snahy zmocniť sa rozsiahlych území Ukrajiny.

Moskva zároveň obviňuje Kyjev z krachu mierových rokovaní. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však trvá na tom, že o mierovom urovnaní vojny bude uvažovať až po tom, ako ruské jednotky opustia ukrajinské územie. Peskov v utorok tiež uviedol, že Rusko neuznáva jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu, ktorý by mal súvislosti s vojnou na Ukrajinu vydať v dohľadnom čase svoje prvé zatykače na niekoľkých Ruskov.

Útok na centrum Kramatorska si vyžiadal minimálne jednu obeť a troch zranených

Jednu obeť a troch zranených si v utorok vo východoukrajinskom meste Kramatorsk vyžiadal ruský raketový útok, ktorý zasiahol niekoľko obytných budov. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Ruská raketa zasiahla centrum mesta," napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti s tým, že poškodených bolo šesť budov. "Najmenej traja ľudia utrpeli zranenia. Jedna osoba zahynula," dodal, pričom vyjadril svoju sústrasť pozostalým obete.

Správa Doneckej oblasti neskôr spresnila, že jedna osoba prišla o život, zranenia utrpelo sedem osôb a poškodených bolo celkom deväť viacpodlažných budov, materská škola, sídlo banky a dve civilné autá. Na snímkach, ktoré Zelenskyj zverejnil, bolo vidieť policajtov a záchranárov pred trojpodlažnou, čiastočne zničenou tehlovou budovu s vybitými oknami. "Zločinný štát pokračuje v boji proti civilnému obyvateľstvu," podotkol ukrajinský prezident.

Kramatorsk sa nachádza v priemyselnom regióne Donbas, ktorého časti ovládajú Kremľom podporovaní separatisti už od roku 2014.
Frontová línia sa tiahne zhruba 20 kilometrov východne od Kramatorska, pričom mesto Bachmut, o ktoré v súčasnosti prebiehajú najťažšie boje, je od neho vzdialené 30 kilometrov. Kramatorsk mal pred vojnou viac než 140 tisíc obyvateľov. Podľa údajov z decembra minulého roka tam zostalo len približne 80 tisíc ľudí.

Ruská stíhačka zasiahla americký dron, zrútil sa do Čierneho mora, informovali USA

Ruské bojové lietadlo Su-27 dnes zasiahol vrtuľu amerického prieskumného dronu Reaper, uviedla americká armáda. Dron sa zrútil do Čierneho mora. Americká armáda incident označila za riskantný. "Naše lietadlo MQ-9 vykonávalo rutinné operácie v medzinárodnom vzdušnom priestore, keď ho zameralo a zasiahol ruské bojové lietadlo. Viedlo to k zrúteniu a strate MQ-9," uviedol podľa agentúr generál amerického letectva James Hecker, ktorý má na starosti operácie v spomínanej oblasti. Hovorca Bieleho domu John Kirby povedal, že tento incident bol "nebezpečný, neprofesionálny a riskantný".

Ruská armáda má podľa Británie nedostatok munície, používa aj už vyradené náboje

Britské ministerstvo obrany vo svojom utorňajšom rannom súhrne o vývoji situácie na Ukrajine píše, že ruské jednotky na fronte pociťujú vážny nedostatok munície, informovala agentúra DPA. "V posledných týždňoch sa nedostatok munície pre ruské delostrelectvo pravdepodobne zhoršil do takej miery, že na mnohých častiach frontu boli zavedené mimoriadne prísne prídelové limity. To bolo takmer určite dôvodom, prečo ruské jednotky neboli v poslednom čase schopné uskutočniť žiadnu významnú útočnú operáciu," konštatuje britské ministerstvo.

Podľa neho Rusko pre nedostatok munície siahlo po starých zásobách, ktoré boli predtým kategorizované ako nevhodné na použitie.
Britské ministerstvo tiež uvádza, že Rusko pri riadení svojho vojensko-priemyselného komplexu čoraz viac uplatňuje direktívne metódy, pretože si uvedomuje, že jeho výrobné kapacity v oblasti obrany sú zraniteľným bodom tzv. špeciálnej vojenskej operácie, ako sa v Rusku oficiálne nazýva invázia na susednú Ukrajinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy