Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Ukrajine vzniká československá jednotka Anthropoid. Koľko ich pôsobí na strane separatistov nie je možné odhadnúť
Zdielať na

Na Ukrajine vzniká československá jednotka Anthropoid. Koľko ich pôsobí na strane separatistov nie je možné odhadnúť

BRATISLAVA / Na Ukrajine vzniká československá jednotka Anthropoid. Chceli by do nej brať predovšetkým bývalých vojakov. Informáciu povedal reportérovi televízie CNN Prima News jeden zo Slovákov, ktorý už na ukrajinskej strane bojuje.

"Založili sme jednotku Anrthropoid, kde pôsobia Česi a Slováci, ktorí majú bojové skúsenosti," povedal Tango, Slovák bojujúci na krajine. Tango má podľa jeho slov práve takéto skúsenosti. Rovnako ako ďalší Slovák, ktorý bojuje na ukrajinskej strane od roku 2014 a má prezývku Vesker. "Motivovalo ma najmä to, že už v tej dobe na Ukrajine bojovalo niekoľko Slovákov," uviedol. 

Koľko Slovákov celkovo pôsobí na strane separatistov nie je možné ani len odhadnúť. A problematické je zistiť aj to, koľko ich pôsobí v ozbrojených silách Ukrajiny. Viacerí tam totiž pôsobia bez súhlasu, ktorý dáva prezidentka republiky. K dnešnému dňu oň požiadalo 38 ľudí. "Rezort obrany po podrobnom posúdení, odporučil so súhlasným stanoviskom 11 takýchto žiadostí," uviedol rezort obrany. 

Ako sme už niekoľkokrát informovali okrem ministerstva obrany, svoje stanovisko vypracúvajú a ministerstvo vnútra a ministerstvo zahraničných vecí. "K dnešnému dňu prezidentka SR vydala 32 rozhodnutí, z toho 9 povoľujúcich a 23 nepovoľujúcich službu v cudzom vojsku," informovala prezidentská kancelária. 

Ani tak však nie je možné skonštatovať, že Slováci, ktorí získali súhlas prezidentky, na Ukrajinu aj vycestovali a bojujú. "Rezort obrany ďalej nezisťuje, či sa tieto osoby aj reálne zapoja do aktivít cudzích vojsk," uviedlo ministerstvo obrany. Koľko členov by mala československá jednotka pôsobiaca v rámci ukrajinských ozbrojených síl mať, nie je známe. No podľa vojenskej terminológie môže ísť o rotu, čo je 75 až 200 vojakov. Otázkou je koľko ľudí zo Slovenska a Česka na výzvu zareaguje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy